Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Aralık ayında çiğ süt üretim maliyetini hesapladı. Dernek, güncel yem ve diğer tüm girdileri dikkate alarak, çiğ sütün üretim maliyetinin litre başına 19,60 TL olduğunu açıkladı. Bu, ekim ayında hesaplanan 18,67 TL ve kasım ayında belirlenen 19,25 TL'lik maliyetlerin ardından yapılan bir artışı işaret ediyor.
TÜSEDAD açıklamasında, hesaplamaların 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletme baz alınarak yapıldığını belirtti. Bu işletmelerde, her gün ortalama 28 litre süt veren sağmal ineklerden elde edilen süt miktarının yanı sıra, işletmedeki erkek buzağıların 4 günlükken satılması, yıllık yüzde 20 reforme ineklerin çıkarılması ve aynı oranda yeni dişi düvelerin sürüye eklenmesi de maliyet hesaplamalarına dahil ediliyor. Dernek, maliyet hesaplamalarına personel maaşlarını da dahil etti ve asgari ücret artışlarının otomatik olarak maliyete yansımasını sağlayacak bir sistem geliştirdi. Böylece, personel maaşlarındaki değişiklikler maliyet hesaplamalarına doğrudan etki ediyor.
TÜSEDAD ayrıca, saman ve yonca otundaki fiyat artışlarının maliyetlere yansıdığını belirtti. Sektörde dengeyi sağlamak ve üretimin devamlılığını temin etmek için çiğ süt tavsiye fiyatının, hesaplanan maliyetin üzerine ortalama yüzde 20 kar eklenerek 23,52 TL/lt olarak belirlenmesi önerildi. Öte yandan, USK tarafından açıklanan sıcak süt tavsiye fiyatının ise 21,72 TL/lt olması gerektiği ifade edildi.
Aralık ayındaki üretim maliyetindeki artış, saman fiyatlarındaki 40 kuruşluk, kuru yonca otundaki 28 kuruşluk artış ve reforme hayvan kesimindeki sabit fiyatlardan kaynaklanıyor. Çiğ süt üreticilerinin maliyetleri, bu etmenlerle birlikte toplamda 35 kuruş artmış durumda