Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Moğolistan ilişkilerine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı ve heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi için çaba harcadıklarını belirtti.
Erdoğan, Türkiye ile Moğolistan arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandığını açıkladı. Bu anlaşmanın iki ülke, Orta Asya ve dünya için olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Erdoğan, Türkiye ve Moğolistan arasındaki ticaret hacminin artırılmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde Suriye, Filistin ve Ukrayna gibi güncel konuları ele aldıklarını ifade etti. Bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Erdoğan, Filistin-İsrail ateşkesinin önemine vurgu yaparak, kalıcı barışın sağlanabilmesi için adil bir çözümün olması gerektiğini dile getirdi. Adaletsizliğin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa için düzenlenen yemeğin basına kapalı olduğunu belirtti. İkili arasındaki samimi atmosferin bu özel yemekte devam ettiği kaydedildi.
Bu vesileyle şirketlere karşılıklı yatırımlar ve ortak projeleri hayata geçirmeleri için çağrıda bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ticaret noktasında ilk etapta hedefimiz olan 100 milyon dolar rakamını geçtik. Bu rakamın gerçek potansiyelimizin çok gerisinde olduğunu düşünüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde, ticaretimizi artırıcı tedbirler üzerinde durduk. Münasebetlerimizin belki de en önemli boyutunu teşkil eden tarihi beşeri ve kültürel ilişkilerimizi derinleştirme kararlılığımızı teyit ettik. 1992 yılından bugüne kayda değer sayıda Moğol öğrencinin Türkiye burslarından istifade etmelerini sağladık. Sayının daha da artması ortak hedefimizdir. Tarihimizin en önemli eserlerinden Orhun Kitabeleri'ni muhafaza altına aldığımız Orhun Müzesi'ni 2008 yılında hizmete sunmuştuk. Bu defa Bilge Tonyukuk Yazıtları'nın korunması için TİKA'nın işbirliğiyle yürütülen müze inşaatını bu yıl içerisinde tamamlamayı amaçlıyoruz."