ABD’de tüketici fiyat endeksi Kasım ayında %0,3 yükseldikten sonra Aralık ayında da %0,4 artış gösterdi. Yıllık tüketici enflasyonu ise Aralık ayında %2,7'den %2,9'a yükseldi. Enerji mallarındaki maliyetlerdeki artışın etkisiyle tüketici fiyatlarının beklenenden biraz daha fazla artması, enflasyonun hala yüksek olduğunu gösteriyor.
Değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) Aralık ayında %0,2 artarken çekirdek CPI dört ay üst üste %0,3 artış gösterdi. Yıllık çekirdek CPI ise %3,3'ten %3,2'ye geriledi.
ABD'deki temel enflasyonun yavaşlaması, Fed'in daha az kısıtlayıcı bir politika izleyebileceği umutlarını artırdı. Çekirdek enflasyondaki beklenmedik düşüş, manşet tüketici fiyatlarında anlamlı bir yukarı yönlü sürprize işaret etmedi.
Enflasyondaki düşüş, Fed'in faiz indirimine gitme olasılığını artırabilir ve altın talebini destekleyebilir. Doların destekleyici rolü, ABD enflasyon verilerinin düşmesiyle birlikte tahvil getirilerinin de gerilemesiyle beraber 109,03 seviyelerine kadar geriledi.
ABD'de faiz oranlarının bu yıl içerisinde iki kez indirilmesi beklentisi, yatırımcılar arasında güçlü bir şekilde fiyatlanmaya başladı. Özellikle faiz oranı vadeli işlem yatırımcıları, Fed'in politika değişikliğine gidebileceğini düşünerek hareket ediyor.
Avrupa'da enerji maliyetlerindeki artış, düşük talep ve rekabetin artması gibi faktörler, sanayi üretimini olumsuz etkiledi. Özellikle Almanya'nın sanayi üretiminde yaşanan düşüş, Euro bölgesi büyümesini olumsuz yönde etkiledi.
Almanya'nın GSYİH'si son çeyrekte %0,1 daraldı ve yıllık bazda %0,2 küçülme yaşandı. Son iki yılda üst üste yaşanan daralmalar, Alman ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne seriyor.
Altın fiyatları, ABD'deki zayıf enflasyon verileriyle yükseliş yaşadı ancak İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes anlaşması haberleri yükselişi sınırladı. Petrol fiyatları ise ABD'nin Rusya'ya yaptırımları ve küresel talepteki artışla birlikte yükseliş gösterdi.