Dolar currency
38,1588
0.3%
YatırımX Ekonomi GAP’tan sonra Konya Ovası’na da yeni plan... KOP’a 4 yılda 350.7 milyar TL

GAP’tan sonra Konya Ovası’na da yeni plan... KOP’a 4 yılda 350.7 milyar TL

GAP projesinin ardından Konya Ovası için 350.7 milyar liralık yatırım planı hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, su kaynaklarının önemine vurgu yaparak bölgenin kalkınması için adımlar atılacağını belirtti. Tarım ve savunma sanayisinde atılımlar hedefleniyor. Yeraltı suyu seviyesindeki düşüş durdurulacak. KOP Eylem Planı ile bölge geliştirilecek.

GAP projesinin ardından Konya Ovası için yeni bir eylem planı hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2028 yılına kadar bölgeye 350.7 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıklarken, su kaynaklarının önemine vurgu yaptı. Yılmaz, "Bölgemizde yeni çöküntü alanları görmek istemiyoruz" şeklinde konuştu. Bu planla birlikte Konya Ovası'nın kalkınmasına yönelik önemli adımlar atılması hedefleniyor.

Konya Ovası Projesi (KOP) Eylem Planı için ekonomi yönetimi dün Konya'ya hızlı trenle çıkarma yaptı. Plan, Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir'i kapsıyor ve ayrıntıları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarafından açıklandı. Yılmaz, Ankara'dan Konya'ya gelerek planın detaylarını paylaştı.

KOP Eylem Planı kapsamında, toplamda 166 projeye 350.7 milyar lira yatırım öngörülüyor. Yılmaz, KOP Bölgesi'ni daha gelişmiş, güçlü ve rekabetçi hale getirmek için yeni adımlar atacaklarını belirtti.

Konya'nın tarımın yanı sıra savunma sanayisinde de önemli atılımlar gerçekleştirdiğine vurgu yapan Yılmaz, Konya'nın yüksek teknoloji ürünleri üreterek dikkat çektiğini söyledi. Savunma sanayii ihracatının 7 milyar doları aştığını belirten Yılmaz, bu yıl hedeflerinin 8 milyar doları aşmak olduğunu aktardı.

Tarımı stratejik bir sektör olarak gören Yılmaz, bölgede tarımsal üretimi artırmak için çeşitli adımlar atacaklarını ifade etti. Sürdürülebilir tarım ve suyun verimli kullanımına odaklanacaklarını belirten Yılmaz, aşırı yeraltı suyu kullanımının bölge için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Yılmaz, 2028 hedeflerini açıkladı. Buna göre, sulanan alan 1.6 milyon hektara, rehabilite edilen alan 883 bin hektara çıkarılacak ve yeraltı suyu seviyesindeki düşüş durdurulacak. Bölgenin bitkisel üretim değerinin Türkiye içerisindeki payı yüzde 15.5'e çıkarılacak. Küçükbaş hayvan sayısı ise 7.5 milyona yükseltilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, her bir il için özgü kalkınma reçeteleri oluşturduklarını belirtti. Kacır, illerin öne çıkacağı alanları detaylı bir şekilde anlattı. KOP çıkarmasına birçok bakanın katıldığı belirtildi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *