Dolar currency
38,0638
0.38%
YatırımX Ekonomi Kırmızı ve Beyaz Et Üreticileri: 'Et Fiyatları Artmadı, Tam Aksine Son Bir Buçuk Aydır Sabit Kaldı'

Kırmızı ve Beyaz Et Üreticileri: 'Et Fiyatları Artmadı, Tam Aksine Son Bir Buçuk Aydır Sabit Kaldı'

Bursa'daki yemek sanayicilerinin boykot çağrısına karşı, kırmızı ve beyaz et sektöründen fiyat artışlarının olmadığını belirten tepkiler geldi

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez’in kırmızı et, beyaz et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarına boykot çağrısına, sektörden sert tepkiler geldi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, son bir buçuk aydır et fiyatlarının stabil olduğunu belirterek, "Spekülasyon yapmaya çalışan 3-5 büyük firma olabilir" dedi. BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan ise, beyaz et fiyatlarının son dönemde artmadığını ve aksine geçen yıla göre daha düşük olduğunu savundu

Dönmez, son dönemde kırmızı et ve beyaz ete gelen zamları "kabul edilemez" olarak nitelendirerek, yüksek fiyatlarla boykot çağrısı yapmıştı. Ancak, et üreticileri bu açıklamalara karşı çıkarak, fiyatların üreticiden değil, yemek sanayicileri ve restoranlar tarafından şişirildiğini öne sürdüler. Tunç, fiyatların arz ve talebe göre hareket ettiğini ve kırmızı etin yüksek fiyatlı olmasının asgari ücretle kıyaslandığında bile tartışmaya açık olduğunu belirtti. Ayrıca, et üreticilerinin fiyatları sabit tutmak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade etti.

Kaplan ise, beyaz et fiyatlarının yılbaşından bu yana sabit olduğunu ve hatta 2024 fiyatlarının %20 daha düşük olduğunu söyledi. Ayrıca, beyaz etin stoklanamayacak kadar hızlı tükendiğini belirterek, yemek sanayicilerinin ve restoranların fiyatları artırarak tüketiciye yüksek fiyatlarla satmalarını eleştirdi. Kaplan, "Kilosunu 150 TL'ye alıp, porsiyonunu 500 TL'ye satıyorlar" diyerek, restoranları hedef aldı.

Her iki sektör temsilcisi de, sektörün gerçek üreticileri ile fırsatçıları ayırt etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, spekülasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, et üretiminde maliyetlerin arttığına dikkat çeken Kasaplar Federasyonu eski Başkanı Fazıl Yalçındağ, kırmızı etin üretim sürecinin 36 ay sürdüğünü ve maliyetlerin her geçen gün yükseldiğini ifade etti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *