Mersin’in Erdemli ilçesi, Türkiye’nin limon üretiminde önemli bir yer tutuyor ve bölge, yılda 1 milyon tonun üzerinde limon üretimiyle şampiyon Erdemli’de hasat dönemi başladı ve bu dönemde sabahın erken saatlerinde bahçeye giren işçiler, genellikle kadınlardan oluşuyor. Limonlar, titizlikle toplanıp paketlendikten sonra, depolara veya doğrudan pazara sevk ediliyor. Mersin, limon üretiminde önde gelen şehirlerden biri olup, üretim çoğunlukla Erdemli’de yapılıyor.
Bölgedeki limon üretiminde kullanılan "lamas" ve "küt dikenli" çeşitlerinin yoğun olarak hasat edildiği belirtildi. hasat dönemi mart sonu ya da nisan başına kadar devam edecek. Limonlar, büyük ölçüde yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına kaldırılacak, bazıları ise Avrupa ve Balkanlar’a ihraç edilecek.
Erdemli’de limon fiyatları şu an 6-7 TL arasında değişiyor. Üreticiler, limonları depoya koymak yerine doğrudan satmak isteyenler de bulunuyor. Ancak üreticilerin belirttiği gibi, bu sene maliyetler oldukça yüksek. Özellikle su, gübre ve işçilik masrafları, her 10 ton limonun 4 tonunun işçiliğe gittiği anlamına geliyor. İşçilerin günlük ücretleri ise en düşük 850 TL olarak belirlenmiş durumda.
Limon üretiminin sağladığı istihdam, özellikle kadınlar için büyük bir fırsat yaratıyor. Narenciye işleme tesisinde çalışan Eşe Bulut, "Limon sayesinde 10 ay boyunca çalışabiliyorum. Bu bizim ekmek kapımız" diyerek, limon üretiminin yerel kadınlar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun şu anki en yoğun hasat döneminde olduklarını, limonları 15 farklı ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Ancak bu yıl, diğer limon üreten ülkelerle rekabet etmekte zorluk yaşadıklarını ve bu nedenle devlet desteğinin önemine dikkat çekti.
Karagöz, özellikle Mersin gibi bölgelerde sanayinin sınırlı olduğunu, bu yüzden yaş sebze ve meyve sektörünün istihdam sağlamak için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. "Üreticinin ve ihracatçının yanında devletin daha fazla yer alması gerektiğini düşünüyorum" dedi.