YatırımX Ekonomi Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık adımı

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını yüzde 12'ye yükselterek parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor. Bankaların Türk lirası yükümlülükleri ve yurt dışından sağladıkları fonlar için yeni düzenlemeler getiriliyor. Finansal piyasalardaki etkisi ise merak konusu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranını yüzde 12'ye yükseltme kararı aldı. Ayrıca, bankaların Türk lirası cinsi yükümlülükleri ve yurt dışından sağladıkları fonlar için yeni düzenlemeler getirildi. Merkez Bankası'nın bu hamlesi, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu adımın finansal piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı ise merak konusu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptığını duyurdu. Bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk Lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltildi.

TCMB tarafından yapılan makroihtiyati çerçeveye ilişkin basın duyurusunda, Bankanın parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptığı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltti.

Açıklamada, "Bu doğrultuda, bankaların 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli Türk lirası cinsi yükümlülüklerinden; yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar, yurt dışından kullanılan krediler ve yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu için zorunlu karşılık oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltilmiştir" ifadesine yer verildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *