Son 2 yılda savunma ve havacılık sanayii sektöründe toplamda 20 milyar dolarlık sözleşme imzalandı. 2025 yılının başında ise sektörde faaliyet gösteren şirketler, 1 milyar doların üzerinde yeni sözleşme imzaladı. Bu gelişmeler, sektörün hızla büyümeye devam ettiğini gösteriyor.
Görgün, Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde bir otelde düzenlenen konferansta, NATO ile ilgili faaliyetlerin artarak devam ettiğini belirtti.
Savunma ve havacılık sanayisinde yerlileşme çalışmalarının hızla ilerlediğini belirten Görgün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sektöre yönelik önceliklerine vurgu yaptı.
"Cumhurbaşkanımızın son 20 yılda bizlere, savunma sanayisine duyduğu güvenle yerlilik oranı yüzde 20'lerden yüzde 80'lere ulaştı. Özellikle motor konularında yaptığımız çalışmalarla bu oranlar yüzde 90 ve 95'lere ulaştı. Kara araçları için yerli motorlu versiyonlar geliştirerek yerlilik oranlarını artırdık." açıklamasında bulundu.
Geçen yıl yapılan konferansta Türkiye'nin NATO'da daha etkin rol alabileceği vurgusunu yapan Görgün, uluslararası kuruluşlarla işbirliğini yönetmek için özel bir müdürlük kurduklarını belirtti.
Görgün, "Geçtiğimiz yıl, projelere daha fazla başvurarak NATO'daki müttefiklerimize daha fazla katkı sağlayabileceğimizi gösterdik. Genç, dinamik ve yüksek teknolojili altyapımızla uluslararası arenadaki varlığımızı güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Görgün, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın son 20 yılda bizlere, savunma sanayisine duyduğu güvenle yerlilik oranı yüzde 20'lerden yüzde 80'lere ulaştı. Hatta bazı platformlarda ve sistemlerde yüzde 80'in üzerine çıktığımızı, yüzde 90-95'lere ulaştığımızı zaman zaman söylüyoruz. Özellikle bizim motor konularında son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla bu oranlar yüzde 90 ve 95'leri bulmaya başladı. Geçtiğimiz ay, kara araçları dairemizin hem Kara Kuvvetleri Komutanlığının hem de Jandarma Genel Komutanlığı için tedarik faaliyetlerini yürüttüğü 4x4 araçlar için BMC firmasının ürettiği 2 farklı tip araçtan yerli motorlu versiyonlarını aldık. Bunlarla yerlilik oranları yüzde 95 seviyelerine ulaştı. Her platform ve içindeki alt sistem ve alt sistemlerdeki kritik komponent ve bunların yerlileştirilmesi, Savunma Sanayi Başkanlığı olarak vazifemiz. Bunları adım adım gerçekleştiriyoruz. Mümkün olduğu kadar kendi kendimize yetebilme ve maliyet etkin çözümler oluşturabilme yönünde bütün sektör olarak beraber çalışıyoruz. Bu yerlileşme, millileşmeyi sağladıkça da bunların maliyetlerinin ülkemize daha da düşük olduğunu, daha ekonomik bir şekilde son kullanıcılarımız için tedarik ettiğimizi biliyor ve gözlüyoruz."
"Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı" toplantısında Türkiye'nin yetenek, yetkinlikler ve yüksek teknolojili alt yapılarının NATO'da daha fazla değerlendirilebileceğini, bunun için biraz daha proaktif çalışmaları gerektiğini belirttiklerini anlatan Görgün, toplantı sonrasında NATO ile ilgili uluslararası kuruluşlarla işbirliğini yönetecek bir müdürlük kurduklarını söyledi.
Görgün, müdürlüğün çalışmalarına hızla başladığını ve tüm faaliyetlerin organizasyonunun bu müdürlük çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl, şimdiye kadar olanın çok çok üstünde projelere başvurup ve başvurulan projelerinde değerlendirildiği bir yıl geçti. Biz daha da ileriye gidebileceğimizi, daha fazla katkı sağlayabileceğimizi, geniş yelpazede olan ürünlerimizle NATO'daki müttefiklerimizin ihtiyaçlarını daha fazla karşılayabileceğimizi, genç, dinamik, üretken ve nispeten yeni, yüksek teknoloji altyapılarımızla daha fazla katkı sağlayabileceğimizi biliyoruz. Bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bunlar anlatıldıkça değerlendirilecek, daha iyi karşılığını bulacaktır." diye konuştu.