Dünya Mutluluk Raporu'nda 98. sırada yer alan Türkiye, şimdi de zeytin ağaçlarının yaşadığı stresle gündemde. Son yılların en sıcak yaz mevsimi, zeytinyağı üretimini ciddi şekilde etkiledi. Çekirdek gelişiminin sağlanamaması nedeniyle verim ve kalite düşüşü yaşandığı açıklandı.
Verim ve Kalitede Büyük Kayıp
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) üyesi Zafer Tan, 2024-2025 sezonunda 475 bin ton zeytinyağı üretimiyle Türkiye’nin dünyada 4. sırada yer aldığını ancak bu yıl üretim koşullarının zorluklarla dolu olduğunu belirtti. Önceki yıllarda 4,3 kilo zeytinden 1 kilo zeytinyağı elde edilirken, bu oran bu yıl 6 kiloya çıktı. Bazı bölgelerde ise bu rakam daha da yükseldi.
Sıcaklık ve Kuraklık Çekirdek Gelişimini Engelledi
Zafer Tan, aşırı sıcak geçen yaz aylarının zeytin çekirdeklerinin büyümesini engellediğini ifade etti. Özellikle sulanamayan kıraç arazilerde çekirdek iriliği sağlanamadığı için meyveler buruştu ve zeytinyağı verimi düştü. Ayrıca, zeytin sineği istilası, halkalı leke hastalığı ve zirai ilaç kullanımı da bu olumsuz tabloyu daha da kötüleştirdi.
Üreticiler Zor Durumda
Kuraklık, meyve gelişimindeki gerilemeyi tetiklediği gibi, zeytinyağı kalitesinde de düşüşe neden oldu. Yağmur sonrası şişen meyvelerde kurtlanma oranlarının artması, yağ kalitesini daha da aşağı çekti.
Zeytinyağı Fiyatları Düştü
Dünya genelinde zeytinyağı fiyatları da düşüşte. İspanya borsasında geçen yıl 9,9 avro olan sızma zeytinyağı bu yıl 4,5 avroya kadar geriledi. Türkiye’de ise en iyi zeytinyağının dökme fiyatı 160 TL’ye kadar düştü. Ancak üreticiler, fiyatların yükselmesini umut ederek ellerindeki ürünleri satmayıp depolamayı tercih ediyor.