YatırımX Gündem Aile Hekimliği Sistemi'nde Yeni Bir Dönem Başladı

Aile Hekimliği Sistemi'nde Yeni Bir Dönem Başladı

1 Ocak 2025 itibarıyla Türkiye’de aile hekimliği sisteminde büyük bir dönüşüm başlatıldı. Artık röntgen, mamografi ve bazı kan tetkikleri, hastaneye gitmeden aile hekiminden alınabilecek...

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla Türkiye'deki aile hekimliği sisteminde önemli bir dönüşüm yaşanmaya başlandı. Bu yenilikler, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları arasındaki dijital entegrasyonun tamamlanmasıyla hayata geçiyor. Artık, röntgen, mamografi gibi bazı görüntüleme tetkikleri ile kan tahlilleri için hastaların doğrudan aile hekimine başvurması yeterli olacak.

Aile Hekimleri, Tetkik ve Tahlil Taleplerini Doğrudan Yapabilecek

Yeni düzenleme ile aile hekimleri, hastaların röntgen, mamografi ve bazı kan tetkikleri için hastaneye gitmeden, doğrudan talepte bulunabilecek. Bu sayede hastalar, muayene için hastaneye gitmeden aile hekiminden alacakları numarayla tetkiklerini yaptırabilecek. Ayrıca, aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlardan faydalanarak hastalarına hastane randevusu alabilecek.

Sevk ve Hekim Notları Dijital Ortamda Paylaşılacak

Aile hekimleri, hastalarını muayene ettikten sonra gerekli gördükleri takdirde hastalarını hastaneye sevk edebilecek. Bu sevk işlemi, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden yapılacak ve hastanın sevk notu, hastanedeki hekimler tarafından görülebilecek. Ayrıca, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri sağlayıcıları, aile hekimleri tarafından sevk edilen hastalarla ilgili geri bildirim notları bırakabilecek, bu notlar da aile hekimlerinin sisteminde yer alacak.

Laboratuvar ve Görüntüleme Tetkikleri İçin Özel Kodlar ve Randevular

Aile hekimleri, tetkik istemi yaptıktan sonra hastalarına e-Nabız üzerinden benzersiz bir özel kod verecek. Bu kod, hastanın hastaneye başvurduğunda geçerli olacak ve hastalar randevu alırken yeni bir muayene gerekmeyecek. Ancak, mamografi ve ultrason tetkikleri hariç, hastalar tetkik isteminden itibaren en geç 3 iş günü içinde hastaneye başvurmazlarsa, kod geçersiz hale gelecek.

Aile hekimleri ayrıca, bazı görüntüleme tetkikleri için ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından doğrudan randevu alabilecek. Mamografi ve Gelişimsel Kalça Displazisi için uygun yaş grubundaki çocuklara ultrason tetkikleri için de randevu oluşturulabilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezleri'ne Yönlendirme ve Bilgi Paylaşımı

Aile hekimleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetleri için Sağlıklı Hayat Merkezleri'ne randevu oluşturabilecek. Bu yönlendirmeler ve hastaların sağlık bilgileri, MHRS üzerinden paylaşılacak ve merkezdeki personel tarafından takip edilebilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli hekimler ve diyetisyenler, bir hastanın son 90 gün içinde yapılmış olan tüm tahlil ve tetkik sonuçlarına ulaşabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *