Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Görür, NTV'den Yağız Şenkal'a verdiği röportajda, Türkiye'nin deprem riskine dair çarpıcı açıklamalar yaptı.
Marmara Bölgesi'nde 30 yıl içinde %47 olasılıkla büyük bir depremin meydana gelebileceğini belirten Görür, "Deprem dirençli kentler oluşturmalıyız" vurgusu yaptı ve en yakın tehlike olarak Erzincan, Tunceli ve Bingöl arasını işaret etti. Görür, deprem sonrası iyileştirmelerin eski duruma dönüşün ötesine geçmediğini belirterek, "Eski duruma dönmek bizi kurtaran şey değil ki. Bizim yapmak istediğimiz kentimiz depremde yıkılmasın. Günlük yaşam da değişmesin" dedi.
Depreme hazırlık ve önlem konusundaki görüşlerini paylaşan Görür, gelişmiş ülkelerin teknolojiyi ve bilgiye dayalı stratejilerle depreme karşı daha dirençli hale geldiklerini ifade etti. "Bilginin ve teknolojinin geliştiği toplumlar depreme insan kurban vermiyor. Biz 10 binleri heba ediyoruz," diyerek Türkiye'nin depreme karşı daha kapsamlı bir hazırlık yapması gerektiğini söyledi. Ayrıca, "3-5 müteahhitin peşine düştük. Hepimiz suçluyuz," diyerek müteahhitlerin sorumluluğunu vurguladı.
Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin her noktasının deprem riski taşıdığını hatırlatarak, "Türkiye bir deprem bölgesi her an herhangi bir yerde herhangi bir zamanda herhangi bir büyüklükte deprem olabilir," dedi. Deprem hazırlığı için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirten Görür, "Ne para ne pul, birlikte harekete geçelim," çağrısında bulundu.
Görür, en yakın deprem riski taşıyan bölgeler olarak Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki Yedisu fayını ve Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasını işaret etti. Bu bölgelerde geçmişte meydana gelen büyük depremler ve yerin günümüzdeki durumu, deprem riskinin arttığını gösteriyor.
Marmara'daki olasılığı da konuşan Görür, "Bütün veriler Marmara Denizi'nde 7'den büyük deprem olacağını gösteriyor. 99'dan itibaren her an olmak kaydıyla Marmara'da 7'den büyük deprem olma olasılığı önce yüzde 64 dediler geçen sene revize ettiler yüzde 47," dedi. Bu bölgedeki depreme hazırlık için derhal adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin büyük bir kısmındaki yapı stoğunun depreme dayanıklı olmadığını belirterek, deprem öncesinde kapsamlı bir hazırlık yapılması gerektiğini söyledi: "Depremi unutmayın. 24 saat durmadan tercihen bir bakanlık kurarak depreme hazırlanırsak ve deprem bölgelerinden işe başlarsak 20 senede bütün Türkiye'yi depreme dirençli yaparız."