Dolar currency
38,0671
0.05%
YatırımX Piyasa Asya borsaları karışık seyretti

Asya borsaları karışık seyretti

Asya borsaları, Trump'ın tarife politikalarının etkisiyle dalgalanırken, Çin iç tüketimi güçlendirmek için "özel eylem planı" açıkladı. Japonya ekonomisi orta düzeyde toparlandı ve enflasyon beklentileri arttı. Finans piyasaları yakından izlenirken, Çin ve Japonya'da ekonomik veriler takip edilecek.

Geçtiğimiz hafta Asya borsaları, Trump'ın tarife politikalarının etkisini azaltmak için atılan adımlarla karışık bir seyir izledi. Bu adımların borsalarda yarattığı dalgalanmalar nedeniyle yatırımcılar belirsizlik içinde kaldı. Trump'ın politikalarının piyasalar üzerindeki etkisi ise dikkatle takip ediliyor. Asya borsalarındaki gelişmeler, küresel piyasalar için önemli bir gösterge olmaya devam ediyor.

Buna göre, Çin, küresel ekonomideki belirsizlikler ve ABD tarifelerinin etkilerini azaltmak amacıyla iç tüketimi güçlendirmeye yönelik bir "özel eylem planı" açıkladı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, planın tüketimi artırmayı, iç talebi genişletmeyi, geliri artırarak ve yükleri azaltarak tüketim kapasitesini iyileştirmeyi hedeflediğini bildirdi.

Geçen hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini yüzde 0,50 seviyesinde sabit tutarken, ekonominin orta düzeyde toparlandığını belirtti. Şirket karlarında iyileşme ve sabit sermaye yatırımlarındaki artış eğilimi vurgulandı.

Enflasyon beklentilerinin arttığı belirtilirken, Japonya ekonomisinin potansiyel büyüme oranının üzerinde performans sergilemesi bekleniyor. Finans ve döviz piyasalarındaki gelişmeler yakından takip edilirken, firmaların davranışlarındaki değişikliklerin fiyatları etkileme ihtimalinin arttığı vurgulandı.

Perşembe günü Çin'de gösterge faiz işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi. Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarının sabit tutulduğunu duyurdu.

Cuma günü açıklanan verilere göre, Japonya'da şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) önceki aya göre gerileyerek yıllık bazda artış kaydetti. Çekirdek TÜFE beklentilerin üzerinde yükseldi.

Çin'de şubat ayına ilişkin perakende satışlar ve sanayi üretimi beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüksek çıktı. Japonya'da şubat ayında konut fiyatları düşerken, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin elektrikli araçlarıyla dikkat çekmesi BYD hisselerinin değer kazanmasını sağladı.

Geçen hafta Güney Kore'de Kospi endeksi yükselirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi değer kazandı. Çin'de ise Şanghay Bileşik endeksi geriledi. Önümüzdeki hafta Japonya'da TÜFE ve Çin'de sanayi karları takip edilecek.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *