Türkiye'nin önde gelen fındık üreticilerinden Balsu Gıda, büyüme hedefleri doğrultusunda halka arz sürecine resmen başladı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2023 yılı "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 218. sırada yer alan şirketin halka arzı, 12-14 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde yürütülecek olan halka arzda, sabit fiyat yöntemiyle 17,57 TL'den satış yapılacak.
Şirketin halka arzı kapsamında toplamda 278 milyon TL nominal değerli pay yatırımcılarla buluşacak. Bunun 112 milyon TL’lik kısmı sermaye artışı yoluyla, 166 milyon TL’lik kısmı ise ortak satışı şeklinde sunulacak. Halka arzın ardından şirket sermayesinin 1 milyar TL’den 1 milyar 112 milyon TL’ye yükseltilmesi planlanıyor. Balsu Gıda payları, Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar’da BALSU koduyla işlem görecek. Halka açıklık oranının yüzde 25 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, halka arz büyüklüğünün 4,88 milyar TL'ye ulaşması öngörülüyor.
Balsu Gıda, halka arzdan elde edilecek fonları şirketin gelişimine katkı sağlamak için çeşitli alanlarda kullanmayı hedefliyor. Halka arz gelirinin yüzde 40’ı yurt içi ve yurt dışı yatırımlara kaynak sağlamak için ayrılırken, yüzde 30’u işletme sermayesinin güçlendirilmesine, kalan yüzde 30’luk kısım ise öz sermayeyi güçlendirmek ve kârlılığı artırmak amacıyla değerlendirilecek.
Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar, şirketin fındık sektöründe küresel çapta önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. “Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 14’ünü satışını gerçekleştiriyoruz. Üreticilerden aldığımız kabuklu ve iç fındıkları iç ve dış pazarda gıda sanayisine sunuyoruz. En büyük ihracat pazarımız Batı Avrupa olup, 2024 yılının ilk 9 ayında 122,5 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettik. Katma değerli ürün satışlarına ağırlık vererek ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz,” dedi.
Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretimi
Balsu Gıda, halka arz gelirini yenilikçi yatırımlara yönlendirme planları kapsamında sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak projeleri de hayata geçirmeyi amaçlıyor. Şirketin en önemli yatırımlarından biri, Türkiye’de büyük ölçüde ithal edilen aktif karbonun yerli üretimi olacak.
Anbarlılar, bu konuda şunları söyledi: “Ülkemizde aktif karbonun yüzde 99’u ithal ediliyor. Oysa bu ürün su arıtma, hava filtreleme, ilaç ve savunma sanayii gibi kritik alanlarda yaygın olarak kullanılıyor. Hendek’te toplam 22 bin metrekarelik alanda inşaatı süren tesisimizde, Haziran 2025 itibarıyla fındık kabuğundan aktif karbon üretimine başlamayı hedefliyoruz.”
Bunun yanı sıra Balsu Gıda, ürün ve depolama kapasitesini artıracak yatırımlara da öncelik verecek. Ayrıca, yurt dışında büyümeye devam eden şirket, Şili’de yeni bir fındık kırma ve işleme tesisi kurmayı planlıyor.
Balsu Gıda’nın finansal verileri, şirketin son yıllarda istikrarlı bir büyüme kaydettiğini gösteriyor. 2023 yılında 40 milyon kg iç fındık satışı gerçekleştiren şirket, 2024 yılının ilk 9 ayında satış hacmini yüzde 64, net satışlarını ise yüzde 91 artırdı.
Aynı dönemde brüt kârını yüzde 177 oranında artırarak 1,27 milyar TL’ye ulaştıran şirketin özkaynakları 1,97 milyar TL’ye yükseldi. Şirketin toplam kaynakları içindeki özkaynak oranı ise yüzde 22,1 olarak gerçekleşti.
Balsu Gıda Hakkında
1985 yılında Hasan Cuneyd Zapsu tarafından kurulan Balsu Gıda, 2001 yılından itibaren çok uluslu çikolata üreticilerine fındık tedarik eden önemli firmalar arasında yer alıyor. Türkiye ve dünyada güçlü bir konumda bulunan şirket, Hendek ve Ordu’da fındık işleme tesislerine, Şili’de ise bir bağlı ortaklığa sahip. Şirketin ABD, Almanya ve Hong Kong’da satış ve yönetim merkezleri bulunuyor.
2023 yılı itibarıyla toplam 45.150 ton iç fındık satışı gerçekleştiren Balsu Gıda, Türkiye üretiminin yüzde 14’ünü pazara sunarak sektörün lider firmalarından biri konumunda yer alıyor. Halka arz süreci ile birlikte şirketin küresel pazardaki rekabet gücünü daha da artırması hedefleniyor.