YatırımX Piyasa Halka Arzlara SPK'dan Engel

Halka Arzlara SPK'dan Engel

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcı talebinde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle halka arz başvurularının nihai onay süreçlerini ertelemeyi gündemine aldı. 2024’te yaşanan yavaşlamanın ardından yeniden canlanma sürecine giren halka arz piyasası, bu gelişmeyle birlikte belirsizlikle karşı karşıya kalabilir.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son dönemde yatırımcı taleplerindeki dalgalanmalar nedeniyle halka arz başvurularının nihai onay süreçlerinde daha temkinli bir yaklaşım benimsemeyi değerlendiriyor. 2024’te yaşanan yavaşlamanın ardından halka arz piyasasında gözlenen toparlanma, bu yeni stratejiyle sekteye uğrayabilir.

Piyasa kaynaklarına göre, bazı şirketler mevcut ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak halka arzlarını ertelemek için SPK'ya başvuruda bulundu. Düzenleyici kurumun da yatırımcı güvenini korumak ve piyasadaki mevcut dalgalanmaları gözlemlemek amacıyla onay süreçlerini daha titiz bir şekilde yöneteceği belirtiliyor.

SPK ve Borsa İstanbul’un paylaştığı verilere göre, 2025 yılında şu ana kadar on şirket halka arz edildi. Buna ek olarak bir halka arz süreci tamamlanırken, iki yeni halka arza daha onay verildi. Geçen yılın aynı döneminde yalnızca bir şirket halka açılmıştı. Bu yıl halka arz piyasasında daha güçlü bir ivme olduğu görülse de ekonomik belirsizlikler sürecin sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Halka arz sürecinde bazı şirketlerin zorlandığı da gözlemleniyor. Örneğin, Dünya Varlık Yönetim, piyasa koşullarının uygun olmaması nedeniyle ocak ayında halka arz planlarını askıya aldı. Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret hisseleri halka arz sonrası değer kaybederken, Seranit Granit Seramik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Enda Enerji Holding AŞ planlanandan daha düşük miktarda hisse satışı gerçekleştirdi.

Şu anda SPK’nın ön onayını alan ancak nihai onay bekleyen 90’dan fazla şirket bulunuyor. Halka arz izahnamesi yayımlanabilmesi için şirketlerin nihai onay aldıktan sonra 15 günlük bir süresi bulunuyor. Ancak, piyasa koşullarındaki dalgalanmalar ve yatırımcı duyarlılığı bu sürecin aksamasına neden olabiliyor.

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda bölgedeki en aktif halka arz merkezlerinden biri haline gelmişti. 2023 yılında 56 şirket toplamda 80 milyar lira sermaye toplarken, 2024’te halka arz süreçleri daha temkinli ilerledi.

Diğer yandan, Borsa İstanbul ana endeksi, Merkez Bankası’nın faiz indirimine yönelik beklentilerle aralık ayında beş ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak, küresel ve yerel ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, riskli varlıklara yönelik iştahı yeniden baskılıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *