TBMM Araştırma Komisyonu, dünya genelinde hızla artan yapay zeka kullanımını ve bu alandaki riskleri masaya yatırmaya hazırlanıyor. Yapay zekanın kontrolsüz bir şekilde yayılması durumunda ortaya çıkabilecek tehditlere karşı, Türkiye de gerekli önlemleri almak için yeni adımlar atıyor.
Millî Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer aldı
Meclis'teki araştırma komisyonu, Millî Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisi ile gündeme gelen ve kamuoyunda 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Millî Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer alan yapay zeka kaynaklı tehlikeler konusunda derinlemesine incelemeler yapacak. Komisyon, yasal düzenlemeler, alınması gereken önlemler ve dünya genelindeki örnekler hakkında kapsamlı bir çalışma yürütecek.
Yapay zekanın riskleri tartışılacak
Milletvekilleri, son dönemde sanal bahis sitelerinde de kullanıldığına dikkat çekilen yapay zekanın, yüz tanıma teknolojileri, sahte haberlerin yayılması ve işsizlik gibi birçok riski beraberinde getirdiğini belirtti. Bu tehditler, komisyonun gündeminde olacak.
Türkiye için hukuki düzenleme önerileri
Araştırma komisyonu, Türkiye'de yapay zekaya yönelik hukuki bir altyapının oluşturulması için rapor hazırlayacak. Komisyon, sadece hukuki düzenlemelerle sınırlı kalmayıp, telif hakları gibi birçok önemli başlığı da ele alacak.
Komisyon Başkanı'ndan açıklama
Komisyon Başkanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, yapay zekanın gelecekteki potansiyelini vurgulayarak, "Yapay zekâ bugün insan zekâsının gerisinde, ama 10, 20 yıl sonra ne olacağını bilemiyoruz. 'Süper yapay zekâ' konusu tartışılmaya başlandı. Komisyon olarak, yapay zekanın geçmişi, bugünü ve geleceğiyle ilgili Türkiye'nin pozisyonunu inceleyeceğiz. Hem faydalarını hem de risklerini dikkate alarak, hukuki düzenlemeler dahil birçok boyutu ele alacağız" ifadelerini kullandı.