Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ," Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, tüketicilerin mal ve hizmet alımlarındaki ödeme yöntemleriyle ilgili önemli düzenlemeler getiriyor.
Yeni düzenlemeye göre, tüketicilerin 7 bin lirayı aşan mal veya hizmet alımlarında banka ya da finans kurumları aracılığıyla ödeme yapma zorunluluğu, 30 bin liraya çıkarıldı. Bu değişiklik, bireylerin ödeme yöntemlerini kolaylaştırmayı ve işlemleri daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, tebliğde yer alan örneklerdeki tutarlar da bu yeni limite uygun şekilde revize edildi…
Yabancılar ve Türkiye'de İkamet Etmeyenlerle İlgili Düzenlemeler
Tebliğ, yabancılar ve Türkiye'de ikamet etmeyen gerçek kişilerle yapılan işlemleri de kapsıyor. Buna göre, bu kişilerin tahsilat ve ödemelerinin, mükellef olmayanlar hariç, aracı finansal kurumlar üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi.
Ayrıca, bu işlemlere ait düzenlenecek faturalarda yabancıların veya Türkiye'de ikamet etmeyen gerçek kişilerin pasaport numarasının belirtilmesi yeterli olacak. Daha önce faturalara pasaport fotokopisi eklenmesi şartı bulunuyordu. Yeni düzenleme ile bu zorunluluk kaldırılarak bürokrasi azaltılmış oldu.