Dolar currency
38,1137
0.18%
YatırımX Ekonomi Blokzincir ve merkeziyetsiz finansta milli alternatifler yolda

Blokzincir ve merkeziyetsiz finansta milli alternatifler yolda

Finans teknolojileri ve yapay zeka desteklenirken, RWA'nın ekosistemde etkisi büyük olacak. ABD, Çin ve Avrupa Birliği'nin yatırımları da dikkat çekiyor. Peki Türkiye'deki etkisi?

Türkiye, dijital ekonomiye entegrasyon çabalarını artırırken yerli ve milli alternatifler için blokzincir, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu (RWA) gibi konularda çalışmalarını hızlandırdı. Bu adımlar, ülkenin teknolojik gelişmelere ayak uydurma ve dijital ekonomide daha güçlü bir konum elde etme stratejisinin bir parçası olarak atılmıştır.

2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nden elde edilen bilgilere göre, blokzincir teknolojisi alanındaki gelişim, Türkiye'nin stratejik hedefleri arasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi, bu alandaki temel amaçlardan biridir.

Yerli blokzincir çözümlerinin ve altyapılarının geliştirilmesi için AR-GE çalışmaları teşvik edilecek ve TÜBİTAK BİLGEM liderliğinde yerli blokzincir teknolojilerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda, akıllı sözleşmelerin yasal geçerliliğini artırmak için mevzuat düzenlemeleri yapılmaktadır.

Finans teknolojileri (Fintek) alanında faaliyet gösteren yerli girişimlere destek sağlanacak ve yapay zeka ile makine öğrenmesi tabanlı çözümlere odaklanılacaktır. Bunun yanı sıra, blokzincir ve DeFi teknolojilerinin entegrasyonu için altyapı yatırımları gerçekleştirilecektir.

Somut varlıkların tokenizasyonu ile blokzincir ekosistemine taşınması olarak bilinen RWA, Türkiye'nin bu alandaki rolünün öneminin altını çizmektedir. Analistlerin beklentilerine göre 2030'a kadar 15 trilyon dolarlık bir ekosistem oluşması beklenmekte olup RWA'nın erişilebilirlik, likidite ve şeffaflığı artırması beklenmektedir.

Ayrıca ABD, Çin ve Avrupa Birliği'nin blokzincir teknolojisine yönelik AR-GE faaliyetlerine yaptığı yatırımlar ve farklı sektörlerdeki uygulamaları da raporda vurgulanmaktadır. Bu uygulamaların finans, sağlık, lojistik ve kamu hizmetleri gibi sektörlerde verimliliği artırmaya yönelik olduğu belirtilmektedir.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *