Emekli ve memur maaşlarına yapılan zamlar, özellikle alım gücündeki erimenin telafi edilememesi nedeniyle tepkilere yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2024 enflasyon verileri, memurlar ve emekliler için zam oranlarının belirlenmesinde etkili oldu. TÜİK'e göre, emekliler için 6 aylık fark zammı yüzde 15,75, memurlar ve memur emeklileri içinse yüzde 11,54 olarak belirlendi. Ancak bu oranlar, hem emekli hem de memurlar arasında hayal kırıklığına neden oldu, çünkü alım gücündeki kayıpları telafi etmekte yetersiz kaldı.
Beklentilerin Altında Kalan Zammı Eleştirenler Var
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, açıklanan enflasyon oranlarının düşük olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu durumu hükümetin politikası olarak değerlendirdi. Batı, "Verilerin daha düşük açıklanarak zamların da daha düşük tutulması, bir hükümet stratejisidir," diyerek bu durumu eleştirdi. TÜİK'in Aralık 2024'te açıkladığı enflasyon oranı aylık yüzde 1,03, yıllık ise yüzde 44,38 olarak belirlendi. Ancak Reuters, AA ve Foreks'in anketlerinde enflasyonun yüzde 1,61 ve yüzde 1,63 arasında bir artış göstermesi bekleniyordu.
Refah Payı ve Sendikal Tepkiler
Beklentiler arasında, hükümetin geçmiş yıllarda yaptığı gibi refah payı açıklayarak maaşlarda iyileştirme yapması da bulunuyordu. Ancak, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu zammı kabul etmediklerini belirterek refah payı talep etti. Diğer sendikalar da açıklanan zam oranlarına tepki gösterdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının, her geçen gün daha fazla yoksullaşmalarına yol açtığını ifade etti. KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, "Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan sanal rakamlar, maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor," şeklinde bir açıklama yaptı.
Sermaye Üzerine Gidilmiyor, Çalışanlar Hedef Alınıyor
Prof. Dr. Murat Batı, hükümetin politikalarının ücretliler üzerinden şekillendiğini ve sermayenin üzerine gidilmediğini savundu. Batı, "Vergi politikalarında sermaye üzerine gidilmiyor. Dolaylı ya da dolaysız vergilerle ücretli çalışanlar hedef alınıyor," diyerek hükümetin yaklaşımını eleştirdi. Ayrıca, yeni yılda vergi, harç ve cezalara yapılan yüzde 43,93'lük zam da dikkat çekti.
Emekliler Hakkında Eleştiriler
İş hukuku uzmanı Avukat Dr. Murat Özveri, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminde görmezden gelindiğini belirtti. Özveri, "Enflasyonun gelir dağılımını bozmasına ilişkin yarattığı tahribatı giderecek bir sosyal politika yok," diyerek, emeklilerin bu süreçte yeterince korunmadığını ifade etti. Emeklilerin maaşlarının, 12 bin 500 liranın altında olanlar için artış göstermemesi, büyük bir sorunu ortaya koydu.
Emekli Maaşlarında Artış Beklentisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyon oranının netleşmesinin ardından en düşük emekli maaşlarına yönelik bir çalışma başlatılabileceğini belirtti. Ancak, birçok emekli, zaten geçmişte ödedikleri primlerle bu riski satın aldıkları halde, hala daha fazla maaş artışı alamamaktan şikayetçi. Avukat Dr. Murat Özveri, sosyal güvenlik bağlamında kaynak olmadığının söylenemeyeceğini, çünkü bu kaynağın emekliler tarafından daha önce zaten ödendiğini belirtti. Ayrıca, anayasaya göre sosyal güvenlik sisteminin genel bütçeden desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu durumun, emeklilerin yok sayılması ve yoksullaştırılması ile sonuçlandığını ifade etti.