Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolamalı elektrik üretim tesislerinin kurulması için bugüne kadar toplamda 676 projeye ön lisans verdi. Bu projelerin toplam kurulu gücü ise 33,1 gigavatı bulmaktadır. EPDK'nın desteklediği bu projelerle Türkiye'nin enerji sektöründe depolamalı elektrik üretimi kapasitesinin önemli ölçüde artması hedeflenmektedir.
Depolamalı elektrik üretim yatırımları, Türkiye'de yapılan ikincil mevzuat değişiklikleri sonrasında ivme kazanmaya devam ediyor. Yatırımcılar, depolama kapasitesi kadar güneş ve rüzgar enerjisi santrali kurma taahhüdüyle artık EPDK'ye doğrudan ön lisans başvurusunda bulunabiliyor.
EPDK'dan alınan bilgilere göre, depolamalı elektrik yatırımları için bugüne kadar verilen ön lisansların toplam kurulu gücü 33,1 gigavata ulaştı. Bu projelerin 263'ü rüzgar enerjisi santrali (RES), 413'ü ise güneş enerjisi santrali (GES) projelerinden oluşuyor. RES için verilen ön lisanslı kurulu güç 18,4 gigavat iken, GES için 14,7 gigavat olarak belirlendi.
Ön lisansını alan yatırımcılar, gerekli izin ve onay süreçlerini tamamladıktan sonra üretim lisansı başvurusunda bulunabilirler. Bu kapsamda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı kararlar doğrultusunda Mersin RES ve Oze Depolamalı GES projelerine üretim lisansı verildi.
Ön lisanslı projelerden birçoğunun kısa sürede üretim lisansı için başvuruda bulunması bekleniyor. Verilen üretim lisanslarının bir kısmının ise bu yıl içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Depolamalı elektrik üretim tesisleri, elektrik depolama birimlerinin taahhüdüyle hayata geçiriliyor. Piyasadaki bilgilere göre, 1500 megavatlık depolama üniteleri için sözleşmeler imzalandı ve bedellerinin bir kısmı ödenmeye başlandı.