Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, “Şans Sohbetleri” programında 2025 yılına dair küresel ve ulusal ekonomik beklentilerini masaya yatırdı. ABD’nin mali politikaları, Çin’in muhtemel adımları ve Türkiye ekonomisinin geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunan ikili, kritik noktalara dikkat çekti.
Fed ve Trump Etkisi
Ağaoğlu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl 100 baz puanlık faiz indirimi yaptığını hatırlatarak, 2025’te Trump’ın ikinci dönemine dair politikalarının ekonomik etkilerinin daha belirgin olacağını ifade etti. Trump’ın genişleyici maliye politikalarının, kamu harcamalarını artırarak Amerikan borçlanmasını yükselteceğini belirten Ağaoğlu, bu durumun enflasyona yol açacağını ve Fed’in faiz indirimi hızını sınırlayacağını söyledi.
Güldağ ise Trump’ın aşırı korumacı ticaret politikalarının dünya ekonomisini yeniden şekillendirebileceğini dile getirirken, Avrupa için Euro/Dolar paritesinin 1’e eşitlenme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, Euro’nun 0,95 seviyesine gerileme olasılığını düşük gördüğünü ancak parite düşüşünün, Türkiye gibi ihracatında Euro ağırlığı bulunan ülkeleri olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Çin ve Yuan Hamleleri
Çin’in büyüme oranlarının düşmesi ve olası yuan devalüasyonu, ikilinin “kara kuğu” olarak nitelendirdiği risklerden biri. Ağaoğlu, Çin’in, ABD’nin olası gümrük vergisi artışlarına karşı yuanı devalüe ederek rekabet avantajını artırabileceğini, ancak bunun küresel piyasalarda ciddi baskı yaratacağını söyledi.
Türkiye Ekonomisi: Dengelenme ve Faiz İndirimleri
Güldağ ve Ağaoğlu, 2025’te Türkiye ekonomisinin iki farklı senaryoya bağlı olarak şekillenebileceğini belirtti. Hakan Güldağ, ekonomik büyümenin yüzde 2,5 seviyelerinde gerçekleşebileceğini, enflasyonun ise yüzde 26-27 bandında kalmasının makul göründüğünü ifade etti. Ancak büyümenin yüzde 4’e ulaşması durumunda enflasyonun 30’ların üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu.
Ali Ağaoğlu ise esas faiz indirimlerinin mayıs ayından sonra, enflasyonda ikna edici bir düşüş gerçekleşmesiyle başlayacağını kaydetti. Kamu tasarruflarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, Türkiye’ye yabancı yatırım girişlerinin, ekonomik politikalar ve düzenlemelerdeki güven artırıcı adımlara bağlı olduğunu belirtti.
Gayrimenkul Piyasası: 2025’te Hızlanma Beklentisi
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin 2025’te daha da artacağını öngörüyor. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte konut satışlarında ve fiyat artışlarında yukarı yönlü bir ivme beklediklerini söyleyen Kabadayı, özellikle regülasyonların hafifletilmesi durumunda talebin daha da artacağını ifade etti.
Kabadayı, Türkiye’de bireylerin tasarruflarının büyük bölümünün gayrimenkulde değerlendirildiğini hatırlatarak, sektördeki fiyatların reel olarak dip seviyelere ulaştığını ve 2025 itibarıyla yeniden yükselişe geçeceğini belirtti. Kentsel dönüşüm projelerinin hem depreme hem de iklim değişikliğine karşı dirençli şehirler oluşturmak açısından önemine vurgu yaptı.