IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, yüksek borçlanma maliyetlerinin uzun bir süre devam edeceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin yapısal reformlara odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Gopinath'a göre, bu reformlar ekonomik istikrarı korumak için kilit öneme sahip. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini desteklemek için güçlü politika önlemleri alması gerektiğini de önemsedi. Bu zorlu süreçte sağlam adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun bir süre daha yüksek seyredeceğini ve gelişmekte olan ülkelerin yapısal reformlara odaklanması gerektiğini vurguladı.
Gopinath, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Şoklar Arasında Gelişmekte Olan Ekonomiler" adlı panelde yaptığı konuşmada, gelişmekte olan piyasaların son yıllarda dayanıklılık ve makro istikrar açısından olumlu bir performans sergilediğini belirtti.
Gopinath, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarının artması, pandemi ve enerji fiyatlarında yaşanan değişikliklere rağmen gelişmekte olan piyasalarda beklenmedik bir istikrarsızlık yaşanmadığını dile getirdi.
IMF'de sürekli olarak olumsuz senaryolar üzerine çalıştıklarını söyleyen Gopinath, gelişmekte olan ülkelerin sağlam para politikaları ve finans sektörü düzenlemeleri sayesinde dayanıklılıklarını artırdıklarını ifade etti.
Gopinath, ABD dolarının yükselişine ve değişen ticaret politikalarına dikkat çekerek, gelişmekte olan piyasaların karşılaştığı zorluklara değindi ve bu duruma dayanıklılık geliştirmeleri gerektiğini belirtti.
Gopinath, gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen GSYH büyümesinde belirgin bir yavaşlama olduğunu ve yapısal reformlara yatırım yapılmasının önemine vurgu yaptı. Özellikle üretkenlik artışındaki yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki azalmanın bu durumda etkili olduğunu söyledi.