YatırımX Ekonomi Mücevher ihracatı ocak ayında 2,5 kat arttı

Mücevher ihracatı ocak ayında 2,5 kat arttı

Türkiye'nin mücevher ihracatı geçen yıla göre %250 artarak 1.16 milyar doları aştı. Sektör, uluslararası pazarda rekabetçiliğini gösterirken, lüks tüketim talebine rağmen güçlü ivme devam ediyor. Mücevher sektörü, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracatta öne çıkıyor. İstanbul en fazla ihracatı gerçekleştiren şehir konumunda.

Türkiye'nin mücevher ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre %250 artarak 1 milyar 163 milyon 994 bin doları aştı. Bu artış, Türkiye'nin mücevher sektöründeki güçlü büyümesini ve uluslararası pazardaki rekabetçiliğini gösteriyor. Mücevher ihracatındaki bu etkileyici artış, Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyelini daha da güçlendiriyor.

Küresel ekonomide belirsizliklerin hüküm sürdüğü bir dönemde, Türkiye'nin mücevher ihracatındaki artış dikkat çekiyor.

Özellikle lüks tüketime olan talebi etkileyebilecek resesyon ve enflasyon endişelerine rağmen, Türk mücevher sektörü ihracatındaki ivme oldukça güçlü bir şekilde devam ediyor.

Türkiye'nin ocak ayı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.8 artarak 21 milyar 164 milyon 177 bin dolar olarak gerçekleşti. Mücevher ihracatı ise %148.5 artışla 1 milyar 163 milyon 994 bin doları aşarak tüm zamanların en yüksek ocak ayı rakamına ulaştı.

Sektörün geçen yılki toplam dış satımı 7 milyar 458 milyon 367 bin dolar olarak kaydedilmişti. Ocak ayında gerçekleşen mücevher ihracatının sektörün toplam dış satımına oranı %16 olarak hesaplandı.

Mücevher sektörünün alt mal gruplarına bakıldığında altın, gümüş, inci gibi çeşitli ürünlerin ihraç edildiği görülüyor. En fazla ihracat Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılırken, İsviçre, ABD, Hong Kong ve Kırgızistan da önemli pazarlar arasında yer alıyor.

İstanbul, mücevher sektöründe ocak ayında en fazla ihracatı gerçekleştiren şehir olurken, Çorum, Ankara, İzmir, Kahramanmaraş ve Adana da sektörde dikkate değer dış satım rakamlarına ulaştı.

Mücevher sektörünün 2025 yılına ilişkin ihracat rakamlarında önemli artışlar yaşandığı gözlenirken, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu artıştaki rolü büyük oldu. İhracatın çeşitliliği ve hedef pazarlardaki genişlemeye dair olumlu sinyaller alınmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *