Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yer alarak önemli konuları masaya yatırdı. Zirve, dünya genelindeki hükümetler arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan kritik bir platform olarak dikkat çekti. Şimşek'in zirvedeki konuşmaları ve katkıları, uluslararası ilişkiler açısından büyük bir öneme sahipti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel ticaretteki bölünmelere karşı daha dayanıklı olabileceğini belirtti. Şimşek, "Çünkü ticaretimizin yaklaşık yüzde 62'si serbest ticaret anlaşmamız olan taraflarla ve yüzde 80'i Avrupa Birliği (AB), Orta Asya ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika bölgesine. Yani kısmen daha az kırılgan olduğumuzu düşünüyorum." dedi. Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde düzenlenen 2025 Dünya Hükümetler Zirvesi'nde "Çoklu Ekonomik Blokların Ortaya Çıkışı" başlıklı oturumda konuştu.
Dayanıklılık İçin Yapısal Dönüşüm Önemli
Küresel zeminin karmaşık bir durumda olduğunu söyleyen Şimşek, makul politikalar ve yapısal dönüşümün dayanıklılık oluşturmak için en iyi yol olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 3 yılı kapsayan bir ekonomik programı olduğunu ve programın yolunda ilerlediğini kaydeden Şimşek, "Bütce disiplinini sağlıyoruz, dezenflasyon sürecindeyiz. Enflasyon düşüyor. Sıkı para politikası, maliye politikası ve çok geniş bir yapısal reform gündeminin bileşiminden bahsediyoruz. Bunlar kısa ve uzun vadede kilit önemde. Politikalarda kararlılığımızı sürdürüyoruz ve bence ilerleme giderek güçleniyor." şeklinde konuştu.
Türk Lirası Performansı Değerlendirildi
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türk lirasının dolar karşısındaki performansına ilişkin soruya cevap verirken, liranın yüksek enflasyon nedeniyle nominal olarak zayıflamasının anlaşılabilir olduğunu belirtti. Şimşek, "Ancak reel efektif döviz kuru açısından baktığımızda, aslında lira iyi performans gösteren para birimlerinden biri oldu çünkü dezenflasyon programları bir dereceye kadar değerlenme sağlar ve bu durum lirada da oldu." açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin Ekonomik Durumu ve Cari Açık
Türkiye'nin cari dış dengesinin önemli ölçüde iyileşmesinin iyi haber olduğunu belirten Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 0,6'ya düştüğünü açıkladı. Ayrıca, rezerv birikiminin de son 1,5 yılda yaklaşık 126 milyar dolar arttığını vurgulayan Şimşek, ekonomide şoklara karşı birçok tampon oluşturulduğunu ifade etti.
ABD Tarifelerinin Türkiye'ye Etkisi
ABD'nin gümrük tarifelerinin Türkiye'ye etkisine ilişkin soruya cevap veren Şimşek, Türkiye'nin ABD'nin tarifeleri nedeniyle "manşetlerde olmasını" beklemediğini belirterek, "Çünkü ABD tarafından zaten yüksek gümrük vergilerine tabi tutuluyoruz. Ayrıca, son 20 yıla baktığımızda ABD'ye karşı toplamda ticaret açığımız var. Dolayısıyla, siyasi olmadığı sürece ABD'nin yüksek gümrük vergilerine tabi olmak için aslında gerekli kriterleri karşılamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bölgesel Entegrasyonun Önemi
Bakan Şimşek, Türkiye'nin AB'deki siyasi irade eksikliğine rağmen üyelik sürecinin sürdüğünü ve pek çok örgüte tam olarak entegre olmaya devam ettiğini belirtti. Parçalanmış bir dünyada Türkiye'nin bölgesel entegrasyona yatırım yapacağını ve bunun ülkenin çıkarlarına olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu nedenle Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile serbest ticaret anlaşması yapmak istiyoruz ve Suriye'nin istikrara kavuşmasını istiyoruz. Rusya ile iyi ilişkilerimiz var ancak Avrupa bizim ana partnerimiz. Bazı siyasi kuşkulara rağmen Avrupa ile ilişkilerimiz sıkı. Diğer taraftan BRICS bir diyalog platformu, G20 de öyle. Bunlar gümrük birliği değil, ya da serbest ticaret bölgesi. Bu yüzden, bunları çok düşünmemeliyiz ancak dünyanın değiştiğini anlamalıyız. Bence parçalanma nedeniyle oluşan kırılganlıklarla mücadele edebilmek için bölgesel entegrasyon kilit önemde." ifadelerini kullandı.