Merkez Bankası, 2024 Aralık'tan itibaren 250 baz puanlık faiz indirimi sürecini 2025 Ocak ayında da devam ettirerek toplamda 500 baz puanlık bir indirime gitti. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise küresel ticaret politikalarındaki belirsizlikler nedeniyle faizlerin düşüşünün yavaş olabileceğine işaret etti. Karahan, enflasyon görünümünü bozmayacak şekilde hareket edeceklerini belirterek, olası bir bozulma durumunda durma seçeneğinin de değerlendirileceğini vurguladı. Bankanın otopilot modunda olmadığını da açıkladı.
MERKEZ Bankası (TCMB), yılın ilk enflasyon raporu toplantısında orta vadeli tahminlerinde revizyona gitti ve faiz indirimleri konusunda 'otopilotta değiliz' mesajı verdi.
Geçen yılın son enflasyon raporu toplantısında 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 14'ten yüzde 21'e çıkaran TCMB, dün ise 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Tahmin aralığı ise yüzde 19-29 oldu.
Dün İstanbul Finans Merkezi'ndeki TCMB yerleşkesinde düzenlenen toplantıda konuşan TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan, 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminlerini koruduklarını belirterek, enflasyonun 2027'de yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini açıkladı.
Karahan, yapılan tahmin güncellemesinde 'para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurların belirleyici olduğuna' vurgu yaparak, yukarı yönlü revizyonun para politikasında duruş değişikliğine işaret etmediğini belirtti. Faiz kararı verirken 'otopilotta olmadıklarını' vurgulayan Karahan, faiz indirimleri için alan olduğunu ancak ihtiyatlı davranacaklarını ifade etti.
Enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenmesi konusunda Karahan, gıda enflasyonu varsayımındaki güncelleme ve sağlık muayene katılım paylarındaki artışın etkili olduğunu belirtti. Karahan, revizyonun para politikası duruşuna gevşeme sinyali taşımadığını vurguladı.
Karahan, ABD'de ikinci Trump döneminin başlamasının küresel ekonomideki belirsizlikleri artırdığını ve bu durumun Türkiye'deki enflasyon sürecine olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi. Bu belirsizliklerin faizlerin uzun süre yüksek kalmasına neden olabileceğini ifade eden Karahan, enflasyonda yukarı yönlü risklerin ağır bastığını belirtti.
Karahan, kira enflasyonundaki yavaşlama eğilimine ve tüketici kredilerindeki büyümeye yönelik düzenlemelere de değindi. Tüketici kredilerinin iç talepteki dengenin korunmasında kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Karahan, tüketici kredisinin ılımlı bir seyir izlemesinin sağlanacağını belirtti.