Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimin 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladığını duyurdu. Bakan Dönmez, Türkiye'nin 2028'e kadar doğal gaz ihtiyacının tamamının bu sahadan karşılanacağını belirtti. Bu durum, ülkenin enerji bağımsızlığını güçlendirirken doğal kaynakların verimli kullanımına da örnek teşkil ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üç yıl içinde Türkiye'deki konutların tamamının ihtiyacı olan doğal gazın Sakarya'daki gaz sahasından karşılanabileceğini vurguladı.
Bakan Bayraktar, önceki gün katıldığı bir iftar programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin genç nüfusu ve hızla büyüyen ekonomisiyle enerji talebinin arttığını belirtti. Son 23 yılda petrol ve doğal gaz talebinin üç kat arttığını dile getirdi.
2016 yılında uygulamaya konulan Milli Enerji ve Maden Politikası ile enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmayı ve bağımsız bir enerji ülkesi olmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Bayraktar, enerjideki bağımsızlığın milli güvenlik meselesi olduğunu söyledi.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde artık yabancı şirketlerle ortaklık yapmadığını ve dünyanın en modern sismik ve sondaj gemilerine sahip olduğunu belirtti. Su yüzeyinden itibaren 12 kilometreye kadar sondaj yapabilen 4 gemilerinin bulunduğunu açıkladı.
Bayraktar, 21 Ağustos 2020'de Sakarya Gaz Sahası'nda gerçekleştirilen doğal gaz keşfinin Türkiye tarihinin en büyük keşfi olduğunu belirterek, kısa sürede gazı karaya getirdiklerini ve 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılar hale geldiklerini söyledi.
Bakan Bayraktar, Gabar'da yürütülen petrol arama çalışmalarında elde edilen başarıyı vurgulayarak, terörle anılan bölgede 90'dan fazla kuyuda faaliyet gösterdiklerini ve günde 80 bin varil petrol ürettiklerini belirtti. Türkiye'nin en kaliteli petrolünü burada ürettiklerini ve üretimi artırarak hedefin 100 bin varilin üzerine çıkmak olduğunu ifade etti.
Bayraktar, Türkiye'nin Somali, Libya, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Afrika'da enerji ve maden arama çalışmaları yaptığını ve Nijer'deki ilk altın madeninden 2026 yılına kadar yaklaşık 3,5 ton altın üretmeyi hedeflediklerini paylaştı.