Son günlerde Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada üzerinden yapılan bir sipariş sonrası yaşanan olay, dolandırıcılık yöntemlerinin e-ticaret siteleri üzerinden nasıl çeşitlendiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı Onur Ünlü, Hepsiburada üzerinden 25.500 TL’ye bir dizüstü bilgisayar siparişi verdikten kısa bir süre sonra, WhatsApp üzerinden kendisine “Hepsiburada satış biriminden arıyoruz” şeklinde bir mesaj gönderildiğini ve ardından arandığını aktardı.

Telefon görüşmesinde, siparişin detayları, fiyatı, alış yöntemi ve adres bilgisiyle birlikte, ürünün “fırsat ürünü” olduğu gerekçesiyle kredi kartıyla alınamayacağı ve siparişin iptal edilip EFT/Havale yöntemiyle yapılması halinde 2.000 TL indirim uygulanacağı söylendi.
Ünlü, ürünü peşin fiyatına 9 taksitle aldığı için bu öneriyi kabul etmediğini ve siparişin iptal edilmesini istediğini belirtti. Ancak Hepsiburada'nın resmi müşteri hizmetlerinin 00:00 sonrası hizmet vermemesi nedeniyle, bu durumu ilk etapta teyit edemediğini ifade etti.

Sabah saatlerinde Hepsiburada ile iletişime geçen kullanıcı, bu aramanın Hepsiburada ile hiçbir ilgisi olmadığını öğrendiğini açıkladı. Ürün şu anda “kargoya verilecek” olarak görünse de, ürünün gerçekten gönderilip gönderilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ayrıca söz konusu satıcının ve ürünlerinin şu an Hepsiburada platformundan kaldırıldığı görülüyor.
Ünlü, ayrıca Hepsiburada’nın bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı artık sipariş sayfalarında bir uyarı mesajı yayınladığını da ifade etti. Ancak satıcıların alıcı telefonlarına ulaşabilmesinin başlı başına bir güvenlik açığı olduğunu belirterek, rakip platform Trendyol’un telefon numarası paylaşmaması gibi önlemlerin önemine dikkat çekti.
“Eğer bu olay Amazon’da yaşansaydı, ürünü Amazon kendisi gönderirdi” diyen kullanıcı, Hepsiburada’nın bu durumda nasıl bir çözüm üreteceğini kamuoyunun merakla beklediğini dile getirdi.