Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketleme ve tüketici bilgilendirme kurallarına ilişkin önemli değişiklikler yaptı. Güncellenen "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu"na göre, ambalajlarda bazı ifadeler kullanılamayacak. Yeni düzenlemeyle, gıda işletmecilerine yönelik daha net kurallar belirlenerek tüketicilerin yanıltılmaması hedefleniyor..
Yanıltıcı İfadeler Yasaklandı
Artık ambalajlarda "köy", "ev", "çiftlik" ve "geleneksel" gibi ifadelerin kullanılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca, margarin gibi ürünlerde tereyağını çağrıştıran görseller ve ifadeler de yasaklandı. Zeytinyağı dışında, bitkisel yağlarda "zeytinyağı tadında" gibi yanıltıcı ifadeler kullanılmayacak. Ayrıca, sadece aroma içeren ürünlerde, bu bileşenin gerçek ürünmüş gibi gösterilmesi engellenecek.
"Ev Yapımı" İfadesi Kaldırıldı
Endüstriyel ürünler için "ev yapımı" ya da "ev yapımı tadında" ifadeleri kullanılamayacak. Ancak, "ev yapımı tadında" ifadesi, tüketicilerin tercihine bağlı olarak kullanılabilecek. Ayrıca, fermente süt ürünlerinde "yüzde 100" ifadesine yer verilmeyecek.
Vegan ve Vejetaryen Ürünlerde Düzenleme
Vegan ve vejetaryen ürünler, hayvansal kökenli gıdaların yerine geçebileceği izlenimi yaratacak şekilde tanıtılamayacak. Bu ürünlerin etiketlerinde, hayvansal gıda içerdiği izlenimi verebilecek ifadeler ve görseller yasaklandı. Vegan gıdalarda peynir algısı oluşturacak terimler ve görseller kullanılmayacak.
Menülerde Yeni Düzenlemeler
Toplu tüketim yerlerinde, vejetaryen ve vegan ürünler için "vejetaryenler/veganlar için uygundur" gibi ifadelerin menülerde veya dijital platformlarda açıkça belirtilmesi gerekecek.
Gıda işletmecilerinin bu düzenlemelere uyması için 31 Aralık 2026'ya kadar süre tanındı. Bu tarihten sonra, kurallara uymayan ürünlerin piyasada yer alması yasaklanacak.