Sağlık Bakanlığı, aile hekimleri ve hastaneler arasındaki dijital entegrasyonu tamamladı. 1 Ocak 2025’ten itibaren aile hekimleri, röntgen, mamografi gibi tetkikleri doğrudan isteyebilecek ve hastalar, hastanelere başvurmadan bu tetkiklere ulaşabilecek. Bu yeni düzenleme, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ikinci ve üçüncü basamak hizmetlerle dijital entegrasyonunu içeriyor.
Aile Hekimlerinin Tetkik İsteme Yetkisi
Aile hekimleri, hastaların röntgen, mamografi ve bazı diğer tetkiklerini doğrudan isteyebilecek. Hastalar, herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan sadece aile hekimlerinin yönlendirmesiyle hastaneye gidip tetkiklerini yaptırabilecek. Elde edilen sonuçlar, aile hekimlerinin bilgisayar sistemlerinde görüntülenebilecek.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) Üzerinden Yönlendirmeler
Aile hekimleri, hastalarına MHRS üzerinden özel kontenjanlarla hastane randevusu oluşturabilecek. Ayrıca, hastalar için hastaneye sevk durumunda, aile hekimleri sevk veya hekim notu oluşturabilecek ve bu bilgiler hastane hekimleri tarafından görülebilecek.
Laboratuvar ve Görüntüleme Tetkiklerinde Yenilik
Laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri için hastalara e-Nabız üzerinden özel bir kod verilecek. Bu kod sayesinde, hastalar tetkik için hastaneye gitmeden işlem gerçekleştirebilecek. Ancak, hastalar tetkik için hastaneye başvurmazsa, kod geçersiz hale gelecek.
Sağlıklı Hayat Merkezlerine Yönlendirme
Birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık kuruluşları, MHRS üzerinden hastaları Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek. Yönlendirme sonrası, merkezde yapılan danışmanlık hizmetlerine dair bilgi notları, ilgili hekimler tarafından sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden izlenebilecek.
E-Devlet ve e-Nabız Entegrasyonu
Vatandaşlar, tüm tahlil ve tetkik sonuçlarına kendi e-Nabız profillerinden ulaşabilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılan işlemlerle ilgili bilgiler, sağlık bilgisi yönetim sistemlerine otomatik olarak entegre edilecek.