YatırımX Ekonomi 2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Onaylandı

2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Onaylandı

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bütçe, ülkenin ekonomik planlaması ve kamu harcamalarının yönlendirilmesinde belirleyici olacak. Oylama sonucunda, 317 kabul, 249 ret ve 1 çekimser oyla onaylanan bütçe, Türkiye'nin 2025 yılına dair ekonomik vizyonunu şekillendirecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'ni kabul etti. Bu gelişme, ülkenin ekonomik politikalarını şekillendirecek ve bir dizi önemli kamu harcamasını belirleyecek.

Önder Aksakal: ‘Türkiye Zorlu Bir Dönemden Geçiyor’

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, 2025 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye’nin küresel sorunlarla mücadele ettiği bir dönemde olduğunu belirtti. Küresel değişimlere dikkat çeken Aksakal, eski dünya düzeninin geride kaldığını ve tüm değerlerin sahiplenilerek geleceğe aktarılması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını ve depremler gibi olaylara atıfta bulunarak, Türkiye'nin bu zorlukları aşarak büyük bir devlet olduğunu ifade etti. Ancak Aksakal, 2025 yılı bütçesinde Türkiye'nin güvenliği, kalkınması ve vatandaşların sosyal refahına yeterli kaynağın ayrılmadığını savundu.

İşsizlik ve Kayıt Dışılık Sorunu Çözülmeli

Aksakal, işsizlik ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele için daha etkili politikaların geliştirilmesi gerektiğini de dile getirdi. Gıda fiyatlarındaki artışa ve tarımdaki sorunlara da değinen Aksakal, bu alanlarda da somut çözümler üretmesi gerektiğini belirtti.

Murat Emir: “Bütçe, Faiz, Enflasyon ve Cari Açık Bütçesi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir, 2025 yılı bütçesinin faiz, enflasyon, cari açık ve pahalılık bütçesi olduğunu iddia etti. Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz veren ikinci, Avrupa'da ise birinci ülke olduğunu öne süren Emir, hükümetin düşük gelirli vatandaşlardan aldığı vergileri zenginlere aktardığını belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşünü hükümetin politikalarından değil, baz etkisinden kaynaklandığını ifade etti. Emir, TÜİK verilerinin manipüle edildiğini savundu ve enflasyonun düşmesinin yanıltıcı olduğunu söyledi.

“Yenidoğan Çetesi” Soruşturmasına Tepkiler

Emir, "Yenidoğan çetesi" soruşturmasına da değinerek, hükümetin öz eleştiri yapmamasını eleştirdi. Aile ve Sağlık Bakanlarının bu konuda açıklama yapmadığını ve yoksul halkın durumunu anlamadıklarını belirtti. Depremzedelerin konteynerlerde kalmak zorunda olduğunu, pazardan çürük sebze toplamanın ne demek olduğunu bilmediklerini dile getirdi. Emir, halkın kendilerine gereğini yapmasını ve onları iktidardan uzaklaştırmalarını beklediğini söyledi.

Abdullah Güler: ‘Belediyelerde Yüksek Ekonomi Bilgisi Gösterilsin’

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP’li Murat Emir’in eleştirilerine karşılık verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçsuz ve yatırım dolu bütçesini örnek göstererek, belediyelerde yüksek düzeyli ekonomi bilgisinin nasıl kullanıldığını anlatmalarını istedi. Güler, CHP’nin ekonomik bilgi ve yönetim anlayışını İstanbul’da pratiğe dökmelerini ve bu başarıyı tüm Türkiye’ye örnek göstermelerini talep etti.

Görüşmelerin sonunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi oylamaya sunuldu ve kabul edildi. 2025 yılı bütçesi için 567 oy kullanıldı; 317 kabul, 249 ret ve 1 çekimser oy verildi. 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ise 568 oyla oylandı ve 318 kabul, 249 ret, 1 çekimser oyla kabul edildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bütçe hazırlığına katkı sağlayan tüm milletvekillerine teşekkür etti. Genel Kurul, 24 Aralık Salı günü saat 15.00'te yeniden toplanmak üzere kapatıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *