Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin ocak ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, önceki aya göre 5,4 puan düşerek Aralık 2024'te 15,7 puan seviyesinden 10,3 puana geriledi. Bu düşüş, Alman ekonomisinin art arda ikinci kez daralmasının ardından geldi.
Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise ocakta önceki aya göre 2,7 puan artarak eksi 90,4 puana yükseldi. Beklentiler, Aralık 2024'teki eksi 93,1 puanlık değerin aynı kalması yönündeydi. Diğer yandan, Avro Bölgesi'nde ekonomik gelişimle ilgili değerlendirmeler bir miktar iyileşti. Avro Bölgesi'nde söz konusu gösterge, önceki aya göre 1 puan artarak 18 puana yükseldi, Mevcut Durum Endeksi ise 1,2 puan yükselerek eksi 53,8 puana çıktı.
ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, Almanya için beklenti göstergesinde gözle görülür bir düşüş yaşandığını belirtti. Art arda ikinci resesyon yılı ve zayıf ekonomik göstergelerin beklentileri olumsuz etkilediğini ifade eden Wambach, hane halkı harcamalarındaki yetersizlik ve inşaat sektöründeki durgun talebin Alman ekonomisini baskı altında tuttuğunu vurguladı. Ayrıca, siyasi belirsizliğin de ekonomik görünümü olumsuz etkilediğini ve Almanya'nın diğer Avro ülkelerinden geriye düşebileceğini belirtti.
Almanya ekonomisi, Çin'le artan rekabet ve yapısal sorunlar nedeniyle art arda ikinci yıl küçüldü. Geçen yılın son çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralırken, 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Bu durum, Alman ekonomisinin 2002-2003 döneminden sonra ilk kez art arda iki yıl küçülmesine neden oldu.
Almanya'nın enerji fiyatlarındaki artış, dış talepteki düşüş, yatırımlardaki azalma ve yüksek enflasyon gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ülkenin sanayi sektörü rekabetle mücadele ederken, ekonomik belirsizlikler ve siyasi gelişmeler yatırımları olumsuz etkiliyor. Almanya'da yapılacak erken seçim ve gelecekteki ekonomi politikalarının belirsizliği, iş dünyasını endişelendiriyor.
Almanya'da yıllık enflasyonun yükselmesi ve ekonomik büyümenin negatif yönde seyretmesi ekonomistleri endişelendiriyor. Rusya-Ukrayna Savaşı gibi uluslararası gelişmeler, Almanya ekonomisi üzerindeki baskıyı artırırken, enerji fiyatlarındaki artış ve bürokrasinin ekonomiyi zorlaması da ekonomik sorunları derinleştiriyor.