Dolar currency
38,1137
0.18%
YatırımX Ekonomi Almanya'nın ihracatı 2024 yılında yine düşüş kaydetti

Almanya'nın ihracatı 2024 yılında yine düşüş kaydetti

Almanya'nın ihracatı, 2024'te Çin talebinin azalmasıyla gerileyerek endişe yaratıyor. Almanya'nın dış ticaret dengesi yakından inceleniyor. AB ülkelerine yapılan ihracat artarken, Çin'e olan talep azalıyor. Türkiye'den ithalat ise yükselişte. Çin'in Alman ekonomisi üzerindeki etkisi ve borç seviyesi Almanya'yı olumsuz etkileyebilir.

Almanya'nın ihracatı, 2024 yılında Çin'den gelen talebin azalmasıyla birlikte tekrar düşüş yaşadı. Bu durum, Almanya ekonomisinde olumsuz etkiler yaratabilir ve ihracat sektöründeki aktörleri endişelendiriyor. Almanya'nın ekonomik durumu ve dış ticaret dengesi, gelişmeler yakından takip edilerek analiz ediliyor.

Almanya'nın ihracatı, özellikle Çin'den gelen talebin azalmasıyla birlikte 2024 yılında yine gerileme gösterdi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin dış ticaret verilerini açıklayarak bu durumu doğruladı. Aralık 2024'te mevsim etkilerinden arındırılmış ihracat bir önceki aya göre yüzde 2,9 artışla 131,7 milyar avroya yükseldi.

Aralık ayında Almanya'nın AB ülkelerine ihracatı artarken, AB ülkelerinden yapılan ithalat da yükseldi. Kasım ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 5,9 artış gösterirken, bu ülkelerden gerçekleştirilen ithalat yüzde 3,6 arttı.

Almanya'nın 2024 yılında en çok ihracat yaptığı ülke ABD olurken, Çin'e yapılan ihracatta yüzde 1,4 artış yaşandı. Ancak Çin'e olan ihracatın 2023'e göre yüzde 7,6 azaldığı da belirtildi. Ayrıca Birleşik Krallık'a yapılan ihracatta yüzde 6,6'lık bir düşüş kaydedildi.

Almanya'nın Türkiye'ye ihracatı aralıkta bir önceki yıla göre azalırken, Türkiye'den yapılan ithalat ise artış gösterdi. Türkiye'den yapılan ithalat yüzde 4,2 artarak 1 milyar 798 milyon avroya ulaştı.

Çin'in Almanya için önemli bir ticaret ortağı olduğu belirtilirken, Almanya'nın Çin'e olan güçlü ithalat bağımlılığı ele alınıyor. Çin'in Alman ekonomisi üzerindeki etkisi, özellikle Alman otomobil ve makine sektörleri için belirleyici olmaya devam ediyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'deki borç seviyesinin ekonominin istikrarını tehdit ettiği belirtilirken, bu durumun Almanya'dan yapılan ihracatı olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor. Kriz durumlarında Alman mallarına olan talebin azalabileceği endişesi dile getiriliyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *