Ekol TV’den Burak Emek’in haberine göre, düğün sahipleri, akraba ve komşulara karşı mahcup olmamak için altın kiralamaya yöneldiği ve bu nedenle de kuyumcular, özellikle set, kemer ve küpe gibi takımların kiralandığı dikkatleri çekiyor.
Haberde "Tek alındığı zaman güzel görüntü olmuyor. Eş, dost, akraba görsün diye hepsini birlikte alıyorlar" diyen kuyumcular, bu sistemin giderek yaygınlaştığını ifade ediyor. "Eş, Dost Görsün Diye..." Altın fiyatlarının her geçen gün yükselmesi, düğünlerdeki geleneksel takı törenlerini de değiştirdi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaygın olan ve yüksek miktarda altın takılan düğünlerde, aileler artan maliyetler nedeniyle zorlanmaya başladı.
Bu durum, Diyarbakır'daki kuyumcuları yeni bir çözüm arayışına itti ve "kiralık altın" dönemi resmen başladı.
Ekol TV Burak Emek’in haberine göre, kiralama sürecinde, düğün sahipleri istedikleri altınları belirli bir ücret karşılığı ve düğün sonrası altınlar kuyumcuya iade edildiği dikkatleri çekiyor.
Ayrıca kuyumcular, bu sistemin özellikle önümüzdeki düğün sezonunda daha da yaygınlaşmasını bekliyor.
Ekonomik Koşullar Gelenekleri Değiştiriyor Artan talep karşısında bazı kuyumcuların temkinli yaklaştığı da belirtilirken, "Kuyumcular bu ara sıcak bakmıyor.
Kolay kolay kimseye altın verilmiyor" diyerek sistemi anlattı. Kuyumcular, güvenilir müşterilere kiralama yaptıklarını vurguluyor.
Altın fiyatlarındaki artışın düğün geleneklerini değiştirdiği bu yeni dönemde, kiralık altın uygulaması, ekonomik zorluklar karşısında alternatif bir çözüm olarak öne çıktığı söyleniyor. Önümüzdeki süreçte bu uygulamanın nasıl şekilleneceği ise merak konusu.