YatırımX Ekonomi Bakan Şimşek, mücbir sebep halini uzattı

Bakan Şimşek, mücbir sebep halini uzattı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesindeki mükelleflerin yüzde 80'ini kapsayacak şekilde mücbir sebep halini 31 Mayıs'a kadar uzattı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki küçük işletmelerin süresi 6 ay daha uzatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, özel takvim ve taksitlendirme imkanı sağlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesindeki mükelleflerin yüzde 80'ini kapsayacak şekilde küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep halinin 31 Mayıs'a kadar uzatılması kararını aldı.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflere yönelik mücbir sebep hali uzatıldı. Şimşek, cirosu 2,5 milyon liranın altında olan işletmelerin mücbir sebep halinin süresini uzatma kararı aldı.

Bakan Şimşek, deprem bölgesindeki küçük ve orta ölçekli mükelleflerin mücbir sebep halinin 6 ay daha uzatıldığını belirterek, bu kararın 73 bin 87 mükellefi kapsadığını ifade etti. Kararın, bölgedeki mükelleflerin yüzde 80'ini etkilediğini vurguladı.

2,5 milyon lira ciro tutarının belirlendiğini ve bu tutarın 2024 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 6 milyon liraya denk geldiğini kaydeden Şimşek, cirosu bu tutarın üzerinde olan mükelleflerin durumlarının ayrıca değerlendirileceğini ifade etti.

Mücbir sebep hali uzatılan mükelleflerin vergi ödemeleri için özel bir takvim oluşturuldu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan sirküle göre, mücbir sebep hali uzatılan mükelleflerin beyan ve ödeme süreleri için ayrıcalıklar sağlandı. Ayrıca, bu mükellefler 24 aya kadar faizsiz taksitlendirme yapabilecekler.

Mücbir sebep hali uzayan mükellefler, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamındaki başvurularını 31 Ağustos'a kadar yapabilecekler. Taksitlendirme talebinde bulunacak olan mükelleflerin, belirlenen süreler içerisinde ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *