Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos'ta düzenlenen 55. Yıllık Toplantıları, "Akıl Çağında İşbirliği" temasıyla başlıyor. İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen zirve kapsamında bu akşam yapılacak açılış ve ödül töreninin ardından, 21-24 Ocak'ta bir dizi oturum gerçekleşecek.
Zirveye 130'dan fazla ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 3 bin katılımcı beklenirken, 60'ı devlet başkanı ve başbakan da katılımcılara hitap edecek.
WEF tarafından bu yıl 55'incisi düzenlenen zirve, "Akıl Çağında İşbirliği" temasıyla düzenleniyor. Küresel ekonomide paradigma değişikliğinin yaşandığı bu dönemde, toplantıda büyümenin nasıl yeniden sağlanabileceği, yeni teknolojilerden nasıl yararlanılacağı, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirme yolları 220 oturumda masaya yatırılacak.
Oturumlarda konuşmacılar, ABD'nin yeni politikaları, küresel işbirliğinin giderek zayıflaması sonucu ortaya çıkan parçalanma, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları, faiz ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak.
Zirvenin katılımcıları arasında ABD'de bugün başkanlık koltuğunu devralacak Donald Trump, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakan Birinci Yardımcısı Ding Şüeşiang, Almanya Başbakanı Olaf Scholz gibi isimler yer alacak.
WEF, yıllık toplantısını her yıl Davos kasabasında düzenliyor. Küresel iş dünyası, hükümet, sivil toplum, medya ve akademi dünyasından temsilciler, dünyadaki en acil sorunları ele almak üzere bir araya geliyor. WEF'in temelleri 1971'de ekonomi profesörü Klaus Schwab tarafından atıldı. Schwab'ın geliştirdiği "Paydaşlar Yönetim Anlayışı" ile WEF, küresel diyalogun merkezi haline geldi.
WEF'in yayımladığı Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışmalar en büyük risk olarak görülürken, ekonomistler küresel ekonominin artan borç yükü ve siyasi belirsizlikler altında kalacağını öngörüyor.