İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'nun 55. Yıllık Toplantısı sona erdi. 20 Ocak'ta başlayan zirve, bu yıl "Akıllı Çağda İşbirliği" temasıyla düzenlendi.
Zirvede 220 oturum gerçekleştirilirken, 130'dan fazla ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 3 bin katılımcı bir araya geldi. Yaklaşık 60 devlet başkanı ve başbakanın da katıldığı zirvede, küresel belirsizlikler, ABD'de yeni başkanlık dönemi, ABD-Çin ilişkileri, Ukrayna ve Orta Doğu'daki gelişmeler, yapay zeka, temiz enerji dönüşümü ve korumacı ticaret politikaları dahil olmak üzere birçok konu ele alındı.
Davos'taki toplantılara, Türk iş dünyasından üst düzey yöneticiler de katıldı. Zirve, ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin töreniyle aynı güne denk gelirken, Trump'ın yemin töreni ve sonrasındaki açıklamaları zirveye damga vurdu.
Trump, 23 Ocak'ta Davos'a video konferans yöntemiyle bağlanarak bir konuşma yaptı ve ardından üst düzey dört şirket yöneticisinin sorularını yanıtladı. Zirve katılımcıları, Trump'ın konuşmasının yayınlanacağı kongre salonunun önünde erkenden uzun kuyruklar oluşturdu. Konuşmayı, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ve birçok üst düzey yetkili kongre salonunda dinledi.
WEF Başkanı Borge Brende, kapanış konuşmasında, siyasi, jeopolitik ve makroekonomik açıdan belirsizliklerin yaşandığını belirterek, "Şu anda, kritik siyasi önceliklerin karşılanması için zaman hızla daralıyor." dedi. Brende, ekonomik büyümeyi teşvik etmek, karbon emisyonlarını azaltmak ve çatışmaları sona erdirmenin birlikte çalışmanın tek yol olduğunu vurguladı.
Brende, "Yenilikçi ve yaratıcı olmamız gerekiyor. Her konuda aynı fikirde olmasak bile birbirimizle çalışmamız gerekecek. Dünyanın dört bir yanından liderler, nasıl işbirliği yapabileceğimizi göstermek üzere bir araya geldi." şeklinde konuştu. Ülkeler rekabet etseler de çıkarların örtüştüğü alanlarda anlaşmalar yapmanın önemine değindi.