Türkiye, bölgesel ve küresel dijital ekonomideki konumunu güçlendirmek amacıyla dijital Türk Lirası'nı devreye alacak. Yenilikçi alanlarda, akıllı şehirlerden mikro ödemelere kadar geniş bir yelpazede kullanılacak olan dijital Türk Lirası'nın, ülkenin dijital dönüşümüne önemli katkı sağlaması bekleniyor. Bu adım, Türkiye'nin dijital ekonomideki yerini güçlendirmeyi ve teknolojiye dayalı hizmetlerde öncü olmayı hedefliyor.
Dijital ekonomiye geçiş sürecinde atılacak adımların bütüncül ve stratejik bir perspektifle planlanması ve sektörler üstü bir yaklaşımla hareket edilmesi gerekiyor.
Dijital dönüşümde başarılı olabilmek için güçlü bir vizyon ve kararlılık ortaya konulması, tüm paydaşların işbirliği içinde çalışması bekleniyor. Bu kapsamda dijital ekonomiye entegrasyon, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak, ekonomik bağımsızlığını pekiştirecek ve toplumsal refahı yükseltecek önemli bir adım olarak görülüyor.
Bu hedeflere ulaşmak için dijital dönüşümün tüm bileşenlerinin etkin bir şekilde hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Dijital ekonominin ağırlığının artmasıyla Türkiye'nin bölgesel ve küresel dijital ekonomideki yerini sağlamlaştırmak için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından oluşturulan işbirliği platformu tarafından dijital Türk lirası projesi yürütülüyor.
Söz konusu projenin başarıyla tamamlanan ilk fazında blokzincir tabanlı perakende dijital para sistemi, TCMB ve diğer bankalarda bulunan sunucu yazılımları ve dijital kimlik destekli "Mobil Cüzdan" uygulaması geliştirildi.
Projenin sonraki fazlarında ise çevrim dışı ödeme, programlanabilir ödeme ve donanım cüzdan yetenekleri geliştirilecek. Dijital Türk lirası sisteminin FAST ve e-Türkiye gibi mevcut altyapılarla entegrasyonu da sağlanacak.
Devlet desteklerinin dijitalleştirilmesi amacıyla KOSGEB, destek süreçlerini dijital ekonominin gerekliliklerine uygun hale getirerek "KOSGEB Dijital" uygulamasını hayata geçirecek.
TCMB, dijital paranın dijital ticaret akışlarında kullanılabilmesi için Merkez Bankası Dijital Türk Lirası projesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Banka, dijital paranın kripto varlık olmadığını vurguluyor.