Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayınlanan Şubat 2025 dönemi gıda fiyat endeksi verilerine göre, tüketicilere yönelik gıda fiyatlarında yaşanan değişimler analiz edildi. Veriler, tüketici tarafından satın alınan gıda ürünlerindeki fiyat değişimlerini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Bu veriler, Türkiye ekonomisi ve tüketiciler açısından önemli bir gösterge niteliği taşıyor.
Bu ay TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), geçen aya göre %3,70 artarak yükseldi. Bu artış, gıda enflasyonundaki son durumu gösteriyor.
Ocak ve şubat aylarında ölçülen aylık gıda enflasyonu, Mart 2024'ten beri en yüksek seviyelere ulaştı. Şubat ayında taze meyve ve sebze kategorisinde karnabahar, kıvırcık ve kırmızı lahana gibi ürünlerde fiyatlar düşerken nar, kabak ve portakal gibi ürünlerde yüksek artışlar görüldü.
Taze meyve ve sebzeler dışındaki ürünlerde balık, kağıt şeker ve yufka gibi ürünlerde fiyatlar artarken çay, hazır kahve ve ay çekirdeği gibi ürünlerde fiyat düşüşleri yaşandı. Diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonuna göre, 1-28 Şubat 2025 döneminde TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu %5,39, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ise %2,55 olarak belirlendi.
Yıllık bazda gıda enflasyonu TEGE'de %30,8, TÜRK-İŞ mutfak enflasyonunda %43,5, İTO ÜGE'de ise %42,4 olarak hesaplandı. Bu veriler, gıda fiyatlarındaki genel eğilimi gösteriyor.