Son yıllarda küresel LNG talebinde yaşanan artış, LNG gemi siparişlerini destekleyici rol oynadı.
LNG ihracatı, Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (OAPEC) verilerine göre, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 411,5 milyon tona yükseldi.
Rusya-Ukrayna savaşından sonra Avrupa Birliği başta olmak üzere LNG taşımacılığına duyulan ihtiyaç, sektörde yeni gemi siparişlerine olumlu yansıdı.
Başta Katar olmak üzere bazı ülkeler doğal gaz sıvılaştırma üretim kapasitelerinde büyük çaplı artışa gitmeye başladı.
Talep yönünde ise Asya'da, özellikle Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin LNG ihtiyacında artış yaşandı.
AA muhabirinin Veson Nautical'ın yayımladığı 2024 piyasa raporundan derlediği verilere göre, küresel piyasada LNG gemi siparişlerinde önemli yükseliş kaydedildi.
Yeni LNG gemi siparişleri kapasitesi 160-174 bin ila 266 bin metreküp arasında değişen büyük hacimli gemilere yönelik oldu.
Bu kapsamda LNG gemi siparişleri 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 109'a ulaşırken, tersanelerde toplam LNG gemisi siparişi ise 406'yı buldu.
En fazla siparişi Güney Kore ve Çin aldı. LNG gemi inşasında liderlik konumunda olan bu ülkeler, sektörde önemli bir yere sahipti.
Öte yandan en fazla siparişi veren ülke Katar oldu. Katar, LNG gemi siparişleriyle sektörde belirgin bir varlık gösterdi.
Küresel LNG ticaretinin önemli aktörlerinden Çin, piyasada hem üretici hem de alıcı olarak ağırlığını sürdürdü. Yunanistan ise 10 siparişle üçüncü sırada yer aldı.
2024'te LNG taşımacılığı gelirleri, geciken projeler ve yüksek stoklar nedeniyle geriledi. 2024 günlük ortalama kiralama ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 52 azalarak 55 bin dolar seviyesine geriledi.