İstanbul Ticaret Odası (İTO), mart ayında perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri ile değişim oranlarını kamuoyuyla paylaştı. İTO'nun verilerine göre, mart ayında en çok fiyat artışı yaşanan ve en çok düşüş gösteren ürünler belirlendi. Bu veriler, tüketici fiyatlarının ne yönde değiştiğine dair önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.
İstanbul'da mart ayında fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün taze fasulye oldu. Yüzde 60,36'lık bir artışla taze fasulye listenin başında yer aldı. Ardından yüzde 43,88'lik artışla patlıcan, yüzde 41,93'le kabak ve yüzde 41,73'le dolmalık biber sıralandı. Şehirlerarası otobüs bileti ise yüzde 34,58'lik bir artış gösterdi.
Mart Ayında Fiyatı En Çok Düşen Ürünler
Mart ayında fiyatı en çok düşen ürün ise uçak bileti oldu. Uçak bileti fiyatlarında yüzde 26,03'lük bir düşüş yaşandı. Bunu yüzde 14,19'la porselen ev eşyaları, yüzde 7,98'le kıvırcık ve yüzde 2,89'la zeytinyağı izledi.
Diğer Fiyat Değişimleri
Geçen ay erkek berberi-saç kesim ücretleri yüzde 25,23 artarken, limon yüzde 24,96, domates yüzde 21,92, karnabahar yüzde 19,64, sarımsak yüzde 19,06, muz yüzde 17,25, kuru soğan yüzde 16,11 artış gösterdi. Sivri biber yüzde 12,17, günlük araç kiralama ücreti yüzde 11,3, kolonya yüzde 9,65, yeşil soğan yüzde 8,79, dondurma yüzde 8,55 ve patates yüzde 8,42 oranında arttı. Yemek odası takımlarında yüzde 2,19, balıkta yüzde 2,18, deodorantta yüzde 1,75, yer fıstığında yüzde 1,23, pul biberde yüzde 0,91 ve hazır çorbalarda yüzde 0,39 ise fiyatlar geriledi.