Bilindiği üzere Ortadoğu'da her zaman toprağın üstü kadar altı da değerli iddiası bulunuyor. Bu iddialara paralel bir bilgi daha gün yüzüne çıktı.
Şam'ın da alınıp Esad'ın kaçışından sonra Suriye Merkez Bankası'nın kasasında yaklaşık 26 ton altın rezervi olduğu, döviz rezervlerinin ise yalnızca 200 milyon dolar olduğu ortaya çıktı.
Reuters'ın haberine göre; Suriye Merkez Bankası'nın kasasında 2011'de başlayan iç savaştaki ile aynı miktarda olan yaklaşık 26 ton altın bulunduğu belirtildi.
Dünya Altın Konseyi verilerine göre Haziran 2011'de Suriye'nin altın rezervi 25,8 ton civarındaydı. Bu meblağ, günümüz fiyatlarıyla 2,2 milyar dolara karşılık geliyor.
Altın bolluğuna rağmen Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin sadece 200 milyon dolar civarında olduğunu belirtildi.
IMF verilerine göre 2011'in sonunda Suriye Merkez Bankası'nın 14 milyar dolarlık döviz rezervi vardı. 2010'da da Suriye'nin döviz rezervlerinin 18,5 milyar dolar olduğu iddiaları vardı.
Suriyeli yetkililer, rejimin dolar rezervlerini gıda, yakıt ve Esad'ın savaş çabalarını finanse etmek için kullandığını söyledi.
Bankanın ana kasasının bomba geçirmez olduğu ifade edilirken, yağmacılar saldırmış ancak ana kasaya ulaşamamış Bazı yağmacıların Merkez Bankası'nın bazı bölümlerine kısa süreliğine erişerek Suriye poundlarını çaldıklarını ancak ana kasaya giremedikleri belirtirken her biri farklı bir kişide bulunan üç anahtar ve bir şifre kombinasyonu gerektiği vurgulandı.
Muhalifler, 8 Aralık'ta Şam'a girip 53 yıllık Esad hanedanlığının sonunu getirirken, Esad 2 ton para kaçırdı iddiası ortaya atılmıştı.
Financial Times, 2018-2019 yıllarında Suriye Merkez Bankası'nın Moskova'ya toplam 250 milyon dolar değerinde 100 Dolar ve 500 Euro değerinde banknotlardan oluşan 2 ton para taşıyan birkaç uçak gönderdiğini iddia etmişti.
ABD basını kaçırılan paraların Rus bankalarındaki hesaplara yatırıldığı iddiasında bulundu.
Ayrıca Esad ailesinin Moskova'da lüks mülkleri satın alındığı öne sürüldü.