Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar, 2025 yılında Kredi Kayıt Bürosu (KKM) mekanizmasının tamamen sona ereceğini ve kapanacağını öngördüğünü ifade etti. Çakar'a göre, bankalar arasındaki veri paylaşımı ve dijitalleşme ile birlikte KKM'nin rolü zamanla azalacak ve artık ihtiyaç duyulmayacak. Bu gelişme bankacılık sektöründe önemli bir dönüşümü işaret ediyor.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, AA Finans Masası'na konuk oldu ve Kredi Kayıt Bürosu (KKM) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çakar, KKM'nin artık ihtiyaç duyulmayan bir ürün haline geldiğini ve 2025 yılına kadar tamamen kapanacağını belirtti.
Çakar'ın açıklamalarına göre, uygulanan program sayesinde Türkiye'de iç talep kontrol altına alınmış durumda. Aynı zamanda cari işlemler açığı önemli ölçüde azaldı ve emtia ile enerji fiyatları Türkiye lehine gelişti.
Çakar'a göre, mevcut durumda enflasyon belirli bir patika aralığında aşağı yönlü bir seyir izliyor. Bu durum, ekonominin olumlu bir ivme kazandığını gösteriyor.
Çakar, makro ihtiyati tedbirlerin 2025 yılına kadar kısmen devam edeceğini ancak zamanla ekonominin gündeminden çıkacağını düşünüyor. KKM'nin bugün itibarıyla 29 milyar dolara düşmesi de dikkate alındığında bankaların toplam mevduatı içindeki payının yüzde 5,3'e gerilediği görülüyor.
Çakar, KKM'nin görevini tamamladığını ve artık ihtiyaç duyulmayan bir ürün haline geldiğini vurguladı. 2025 yılına gelindiğinde KKM'nin tamamen kapanacağını belirtti ve bu sürecin sonuçlarını olumlu bulduğunu ifade etti.