YatırımX Ekonomi Türkiye'nin Rüzgar Sanayisi 10 Milyar Dolarlık Potansiyele Ulaşıyor

Türkiye'nin Rüzgar Sanayisi 10 Milyar Dolarlık Potansiyele Ulaşıyor

Türkiye'de işletmedeki 278 santral ve toplam 4 bin 360 türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu gücün yıl sonuna kadar 13 bin megavata yaklaşacağı ön görülüyor.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. 

Geçen yıl Türkiye'nin rüzgar santrali ekipman imalatı 2,2 milyar dolara ulaştı.

Yapılacak olan yatırımlarla beraber Türkiye'nin 10 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

Bu alanda 25 bin kişinin istihdamdan faydalanması bekleniyor.

TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, kapasite artışının yüzde 70 olduğunu belirtti.

Erden aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin hayata geçmesinin sektörü hareketlendirdiğini anlattı.

açıklamalarına devam eden Erden, "Kurulum artışının yıl sonuna kadar 800 megavat üzerine çıkıyor olması ve geçen yıla göre yüzde 65-70 artış olduğunu görmek ümit verici. 2025'te YEKA'lar ve az miktarda depolama projelerinin yıl sonuna doğru hayata geçmese de türbin sözleşmelerini imzalama noktasına gelebileceğini görüyoruz. 2026 bu açıdan ilk depolama kapasitelerinin özellikle 20'den 50 megavata kadar olan küçük ölçekli daha kolay tamamlanabilen projelerle geçecek" ifadelerini kullanırken,

"İzin süreçlerinde iyileştirmeler olması hedefleniyor. Ayrıca 12. Kalkınma Planı'nda özellikle rüzgar ve güneşte 2035 yenilenebilir vizyonu ile de hedeflerin artırılması daha kapsayıcı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

HIT teşviklerinden 1,7 milyar doları rüzgar ekipman üretiminde kullanılacağını da belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *