Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi"ne (2024-2028) ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yapılan habere göre, bölgelerin sosyoekonomik özellikleri, potansiyelleri ve ihtiyaçları belirlenerek, mekana göre farklılaştırılmış politikaların geliştirilmesi sağlanacak.
Strateji kapsamında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için bazı adımlar uygulanacak. Bu bağlamda mekansal ve tematik stratejilerin belirlenmesinde ulusal plan ve stratejilerle uyum ve tamamlayıcılığa dikkat edilecek.
Sürdürülebilir kalkınma amaçları göz önüne alınacak, bölgelerin şoklara hazırlık ve dayanma yeteneğinin güçlendirilerek değişen koşullara uyum sağlaması ve aynı zamanda temel işlevlerini sürdürebilmesi sağlanacak.
2024-2028 BGUS vizyonu, küresel gelişmelerin getirdiği fırsat ve tehditler ile yapılan detaylı mekansal analizler çerçevesinde, bölgelerin sahip olduğu gelişme potansiyelleri dikkate alınarak, ulusal kalkınma sürecinin bölgesel gelişme politikası önceliklerine hizmet edecek şekilde belirlendi.
Buna göre, söz konusu dönem için belirlenen bölgesel gelişme vizyonu;
küresel entegrasyon,
rekabetçilik,
yakınsama ve afet sonrası ihya olmak üzere 4 gelişme boyutunu içeriyor.
Yerelden ulusala, ulusaldan küresele temel yaklaşımıyla bir taraftan bölgelerin sahip oldukları içsel potansiyeller var. Türkiye'nin ulusal kalkınma sürecini hızlandırmak ve güçlendirmek hedefleniyor.