Küresel piyasalarda son günlerde ABD'nin ek gümrük vergileri konusundaki belirsizlikler nedeniyle dalgalanmalar yaşanmaktadır. Asya'da ise ABD'nin Çin'e yönelik gümrük vergilerinin beklenenden daha düşük olması, yatırımcılarda risk iştahını artırmıştır. Bu durum, piyasalarda belirsizlik yaratarak yatırımcıların dikkatli olmalarını gerektiren önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.
Asya borsaları, ABD'nin ek gümrük vergilerine ilişkin endişelerin artmasıyla karışık bir seyir izliyor.
Çin'de tüketici fiyatlarındaki durgunluk devam ederken, ÜFE yüzde 2,3 geriledi ve üretici fiyatlarındaki düşüş 28 aydır devam ediyor.
Analizlere göre, Çin ekonomisindeki tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki düşüş, deflasyonun devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca, yerel yönetim borçları ve gayrimenkul sektöründeki sorunlar ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Japon çelik üreticisi Nippon Steel'in US Steel'i satın almaması ve yerine yatırım yapılması kararını açıkladı. Bu açıklamaya Japonya Başbakanı İşiba Şigeru "Bu bir satın alma değil, yatırım." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Japonya'nın aralık ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve cari işlemler hesabı beklentilerin altında kaldı. Ülkenin dış ticaret fazlası 62,3 milyar yen olarak gerçekleşirken, cari işlemler hesabı da 1,1 trilyon yen fazla verdi.
Haftanın ilk işlem gününde, Çin ve Hong Kong'daki teknoloji hisselerindeki yükseliş dikkat çekiyor. Nikkei 225 endeksi Japonya'da yüzde 0,1 düşerken, Kospi endeksi Güney Kore'de yatay seyir izledi. Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 değer kazandı, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 artarken Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,7 azaldı.