YatırımX Piyasa Çin, 15 Yıl İçinde ABD Ekonomisini Geçemeyecek!

Çin, 15 Yıl İçinde ABD Ekonomisini Geçemeyecek!

Londra merkezli Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi (Cebr), 2024 yılına ait "Dünya Ekonomi Ligi" raporunda, Çin'in önümüzdeki 15 yıl içinde ABD ekonomisini geçemeyeceğini öngörmektedir.

Rapora göre, Çin ikinci sıradaki yerini korurken, Hindistan Almanya ve Japonya'yı geride bırakarak üçüncülüğe yükselecektir. Küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2025'te de devam etmesi ve 2024'teki tahmini %2,7'den hafif bir artışla reel olarak %2,8'e ulaşması öngörülmektedir. Ancak bu, tarihsel eğilimlerle karşılaştırıldığında zayıf kalmakta ve ekonomilerin kalıcı enflasyonist baskılara uyum sağlama zorluklarını yansıtmaktadır.

Nominal olarak dünya GSYH'sinin 2024 yılı genelinde 110 trilyon ABD doları olacağı ve 2039 yılına kadar ikiye katlanarak 221 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Büyümenin büyük kısmı, daha az gelişmiş ekonomiler ile daha olgun ekonomiler arasındaki farkların kapanmasını yansıtacaktır. Cebr Ekonomik İçgörü Başkanı Christopher Breen, raporla ilgili olarak, artan korumacılığın kalıcı olacağını ve bunun dünya ekonomisine zarar verebileceğini belirtmiştir. Ayrıca, yaşlanan nüfusun kamu maliyesi üzerindeki etkisi nedeniyle genç nesillerin daha düşük refah seviyeleriyle karşılaşabileceği ve bunun siyasi ve toplumsal sürtüşmelere neden olabileceği ifade edilmiştir. İklim değişikliği hedeflerine ulaşamamanın da olası bir gerçeklik olduğu vurgulanmıştır.
 
Çin'in emlak sektöründeki zorluklar ve zayıf iç talep ortamında, faiz indirimleri ve yerel yönetim borçlarının yeniden yapılandırılması gibi teşvik önlemlerinin büyümeyi desteklediği görülmektedir. Ancak bu politikaların etkisinin gecikmeli olduğu ve süregelen ekonomik dalgalanmaların, 
Çin'in önümüzdeki 15 yıl içinde ABD'yi geçemeyeceğini gösterdiği belirtilmektedir.
Hindistan ise küresel ekonomik güç merkezi olarak konumunu sağlamlaştırmaya devam etmektedir. 2025 yılına gelindiğinde Japonya'nın yerini alarak dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline gelmesi, 2028'de 5 trilyon dolarlık GSYH'yi geçmesi ve 2029'da Almanya'yı geçerek üçüncü büyük ekonomi olması beklenmektedir. 2036 yılına kadar 10 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşması öngörülmektedir.
 
Avrupa'da ise başlıca ekonomilerin göreceli konumlarında büyük değişiklikler beklenmemektedir. Ancak İngiltere ekonomisinin 2024'te Fransa'dan %13,7 daha büyük olması ve bu farkın 2039'da %25,2'ye genişlemesi öngörülmektedir. Benzer şekilde, Almanya'nın ekonomisinin şu anda İngiltere'den %30,7 daha büyük olduğu tahmin edilirken, bu farkın 2039 yılına kadar %19,8'e gerilemesi beklenmektedir.

 

Endonezya'nın 2039 yılına kadar ilk 10 ekonomi arasına girmesi, Brezilya'nın ise aynı dönemde dünyanın sekizinci büyük ekonomisi haline gelmesi beklenmektedir. Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisi için birbirine zıt ekonomik gidişatlar öngörülmektedir; Arjantin'in mali konsolidasyon ve hiperenflasyon gibi zorluklarla karşı karşıya kalırken, Brezilya'nın yükselişe geçmesi beklenmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *