Dolar currency
37,9727
-0.02%
YatırımX Piyasa Çin Merkez Bankası 6 Ay Sonra Yeniden Altın Almaya Başladı

Çin Merkez Bankası 6 Ay Sonra Yeniden Altın Almaya Başladı

Çin Merkez Bankası (PBOC), altı aylık bir aradan sonra Kasım ayında altın rezervlerini artırmaya başladı. Resmi verilere göre, Çin'in altın rezervleri Kasım ayı sonunda 72,96 milyon ince troy ons seviyesine ulaştı. Bu miktar, bir önceki aya kıyasla kayda değer bir artışı ifade ediyor.

2023 yılında dünyanın en büyük resmi altın alıcısı olan Çin, 18 ay boyunca kesintisiz olarak altın alımı yaptıktan sonra Mayıs ayında bu sürece ara vermişti. PBOC'nin yeniden altın alımlarına başlaması, Çinli yatırımcıların altına olan talebini de artırabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Altın Rezervlerinin Değeri

Altın rezervlerinin toplam değeri, Kasım sonunda 193,43 milyar dolara gerilerken, Ekim sonunda bu değer 199,1 milyar dolardı. Bu düşüş, altının piyasa fiyatlarındaki değişimden kaynaklandı. Ancak, rezerv miktarındaki artış, Çin’in stratejik olarak altını bir güvence aracı olarak kullanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, Çin Merkez Bankası'nın rekor seviyelerdeki fiyatlara rağmen altın rezervlerini artırmaya devam etmesini, "PBOC'nin yüksek fiyat seviyelerine adapte olduğunu ve bu seviyelerde alım yapma konusunda istekli olduğunu gösteriyor" şeklinde değerlendirdi.

Altın Fiyatlarında Son Durum

Spot altın fiyatları, yılbaşından bu yana %28 oranında artış gösterirken, son aylarda Donald Trump'ın seçim zaferi gibi siyasi gelişmelerle düşüş yaşadı. Kasım ayında spot altın fiyatları, 2.790 dolar seviyesinden %5 gerilemiş olsa da yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdürüyor.

PBOC'nin bu hamlesi, yalnızca Çin’in değil, küresel piyasalarda da altın talebine yönelik beklentilerin yeniden şekillenmesine yol açabilir. Uzmanlar, Çin'in bu stratejisinin altın piyasalarını nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *