Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifeler ve olası karşılıklı misillemeler nedeniyle zayıf bir hafta geçirdi. Yatırımcılar, özellikle önümüzdeki hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri ve FOMC toplantısı tutanaklarına odaklanmış durumda. Trump’ın "Önce Amerika" politikasına dayalı ekonomik ve ticaret stratejileri, dünya genelinde belirsizlik yaratırken, bu tür adımların piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.
Artan tarifeler nedeniyle küresel büyüme üzerinde oluşan baskı ve gümrük vergilerinin enflasyonu tetikleyeceği endişeleri, risk algısını yükselterek pay piyasalarında satış baskısına yol açtı. ABD yönetimi, Çin’in uyguladığı ek gümrük vergilerine daha sert yanıt verme tehdidinde bulunurken, Çin’in cuma günü aldığı ek tarifeler kararı, ticaret savaşının daha da derinleşebileceği korkularını artırdı.
Risk algısının artmasıyla tahvil piyasasında alış yönlü bir seyir izlendi ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, Ekim 2024'ten bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 3,9150’yi test etti. Trump’ın tarifelerin fiyatları artırabileceği ve enflasyonu yükselteceği yönündeki yorumları da bu düşünceleri güçlendirdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, tarifelerin ekonomiye etkilerinin daha belirginleşebileceğini ve bu etkilerin enflasyonu artırabileceğini ifade etti.
Powell, aynı zamanda tarifelerin enflasyonda geçici bir artışa yol açmasının muhtemel olduğunu, ancak bu etkilerin kalıcı olabileceği uyarısında bulundu. Piyasa, Fed'in yıl sonuna kadar dört faiz indirimi yapacağına dair beklentilerle hareket ediyor ve haziran ayında yüzde 75 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor.
ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi, beklentilerin üzerinde gerçekleşmişken, işsizlik oranı ise hafifçe arttı. Gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin, faiz indirim beklentilerini etkileyebileceği belirtiliyor.
Avrupa borsaları, Trump’ın tarifeleri nedeniyle olumsuz bir seyir izledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, tarifelerin küresel ekonomi için olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekerken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de tarifelerin dünya çapında daha fazla belirsizlik ve korumacılığı tetikleyeceği uyarısında bulundu. Avrupa borsaları haftayı düşüşle kapattı.
Asya borsaları da satış ağırlıklıydı. Çin, ABD tarifelerine karşı bazı önlemler aldı ve nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirdi. Japonya'da ise Merkez Bankası yetkilileri, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşması halinde faiz artırımı yapabileceklerini belirtti.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı düşüşle tamamladı. Mart ayı enflasyon verileri, yıllık bazda yüksek enflasyonu işaret ederken, ihracat rakamları tarihi zirveye ulaşmıştı. Dolar/TL, haftayı 37,9950 seviyesinden kapattı. Gelecek hafta, Türkiye'de Hazine nakit dengesi, sanayi üretimi ve TCMB piyasa katılımcıları anketi gibi önemli veriler izlenecek.