YatırımX Piyasa Katar BIST Hisselerini Sattı! En Büyük Yabancı Yatırımcı Unvanını Kaybetti

Katar BIST Hisselerini Sattı! En Büyük Yabancı Yatırımcı Unvanını Kaybetti

Katarlı yatırımcılar, Borsa İstanbul'daki hisselerini büyük ölçüde elden çıkardı. Bu durum, Katar'ın Borsa İstanbul'da en büyük yabancı yatırımcı unvanını kaybetmesine neden oldu. Katarlıların hisselerini satmasıyla birlikte, Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcıların dağılımı ve etkisi önemli ölçüde değişebilir.

 Katarlı yatırımcıların Borsa İstanbul'daki hisselerini büyük ölçüde sattı. Bu durum, Katar'ın Borsa İstanbul'da en büyük hisse payına sahip yabancı ülke unvanını kaybetmesine neden oldu. Katarlıların hisselerini satışa çıkarmasıyla, Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların dağılımı ve etkisi de değişebilir.

2020 yılında Borsa İstanbul’un yüzde 10’u, 200 milyon dolara Katar’a satılmıştı. Bu devir sonucunda, Borsa İstanbul'un kasasında 16 milyar lira nakit bulunmaktaydı ve şirketin toplam değeri 2 milyar dolar (15.6 milyar lira) olarak belirlenmişti.

Bugün gelinen noktada ise Katarlı yatırımcılar, Borsa İstanbul’daki hisselerini büyük miktarlarda satmaya başladılar. Bu satışlar sonucunda Katar, Borsa İstanbul'da en büyük hisse payına sahip yabancı ülke ünvanını başka bir ülkeye devretmiş oldu.

Devir hızında dünyada ilk sırada yer alan Borsa İstanbul şirket sayısı ve 291 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyada 28. sırada yer alıyor.

Borsa İstanbul Nedir?
Borsa İstanbul, kısaca “Türkiye’nin borsası” şeklinde tanımlanır ve bir dizi belirleyici özellik taşır; örneğin Türkiye’de faaliyet gösteren başka bir borsa bulunmaz. Bu kapsamda dünyanın birçok ülkesinde birden fazla sayıda borsa kurumu aktiftir;
 

Borsa İstanbul’un Faaliyet Amacı Nedir?
Borsa İstanbul’un faaliyet amacı nedir dendiğinde konuyu yasalarla netlik kazandırılmış bilgiler eşliğinde incelemek önem taşır. Borsa İstanbul amacı yasalar ekseninde -sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet koşullarında alınıp satılabilmesi için uygun zeminin oluşturulmasını içerir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *