YatırımX Piyasa Küresel Piyasalar Trump ve Fed Kıskacında!

Küresel Piyasalar Trump ve Fed Kıskacında!

Global piyasalarda, Trump’ın ek gümrük vergisi tehditleri ve Fed’in politika rotasına dair belirsizlikler etkili oluyor. Trump’ın ticaret hamlelerinin, Fed’in enflasyonla mücadele sürecine olası etkileri, yatırımcıların fiyatlamalarını zorlaştırıyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikaları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizlikler yatırımcıların kararlarını zorlaştırıyor. Fed’in enflasyonla mücadelesi devam ederken, Trump’ın tarife tehditleri ekonomik dengeleri etkilemeye devam ediyor.

Özellikle otomobil, ilaç ve çip sektörlerine uygulanması beklenen yüzde 25 oranındaki tarifeler, piyasalarda endişeye yol açıyor. Trump’ın bu konudaki nihai açıklamayı 2 Nisan’da yapacağı belirtiliyor. ABD basınında yer alan iddialara göre, Trump Çin ile daha geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması hedefliyor. Bu kapsamda, ABD yetkililerinin Çin’in Amerikan malları alımını ve ABD’deki yatırımlarını artıracak bir anlaşma yapıp yapamayacaklarını değerlendirdiği öne sürülüyor. Ayrıca, Trump’ın anlaşmanın nükleer silahların güvenliği gibi konuları da içermesini istediği belirtiliyor.

Vergi politikalarına da değinen Trump, Amerikan tarihinin en büyük vergi indirimlerini hayata geçirmek için Cumhuriyetçilerle çalışacağını duyurdu. Hükümet Verimliliği Departmanı’nın başına getirilen Elon Musk’ın kamu harcamalarındaki israfı ve dolandırıcılığı engelleyerek önemli tasarruflar sağladığını ifade etti.

Dış politikada Ukrayna konusuna da değinen Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy için "diktatör" ifadesini kullandı ve ABD’yi "gereksiz bir savaşa" soktuğunu iddia etti. Trump, bu savaş için 350 milyar dolar harcandığını savundu.

FED VE PARA POLİTİKALARI
Fed’in son toplantı tutanakları, faiz oranlarının mevcut seviyelerde sabit tutulacağını ve enflasyon konusunda daha fazla iyileşme sağlanmadan faiz indirimine gidilmeyeceğini ortaya koydu. Fed yetkilileri, ticaret politikaları, jeopolitik gelişmeler ve tüketici harcamalarının enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam ediyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Trump’ın politikalarının ekonomiye etkileri konusunda sabırlı olunması gerektiğini ifade ederek, bazı önlemlerin enflasyonu artırabileceğini, bazılarının ise yatırımları teşvik edebileceğini dile getirdi. Para piyasalarında, Fed’in ilk faiz indirimini haziran ya da temmuz ayında yapabileceği fiyatlanıyor.

Jeopolitik gelişmelerde ise Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin barış girişimleri yakından izleniyor.

PİYASALAR VE VARLIK FİYATLARI
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,52 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi 107 seviyesinde yatay seyrediyor. Küresel belirsizlikler ve ticaret savaşlarına dair endişeler, güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırıyor. Altının ons fiyatı dün 2.947 dolarla rekor seviyeye ulaştıktan sonra hafif gerileyerek 2.943 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 75,5 dolardan satılıyor.

New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,24, Nasdaq endeksi yüzde 0,07 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,16 yükseldi. S&P 500 endeksi kapanışta rekor tazeledi. ABD endeks vadeli kontratları ise yeni güne negatif seyirle başladı.

AVRUPA VE ASYA PİYASALARI
Avrupa borsalarında dün Trump’ın tarife tehditlerinin etkisiyle negatif bir seyir izlendi. Özellikle zayıflayan imalat sanayi verileri ve tarife belirsizlikleri, piyasalarda risk algısını artırıyor.

AB ülkeleri, Rusya’dan alüminyum ithalatını yasaklayan ve Rusya’nın petrol satışlarını sınırlayan yeni yaptırımlarda anlaştı. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,80, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,17, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,62 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,53 düşüş kaydetti.

Asya piyasalarında da negatif seyir hâkim. Çin, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek piyasaların beklentilerine paralel hareket etti. Ancak Trump’ın ticaret politikaları ve bölgesel riskler, piyasalardaki belirsizliği artırıyor. Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1,7, Güney Kore’de Kospi yüzde 0,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 geriledi.

BORSA İSTANBUL VE YEREL PİYASALAR
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 1,55 değer kaybederek 9.763,67 puandan kapanış yaptı. Dolar/TL kuru yatay seyirle 36,32 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün Türkiye’de uluslararası yatırım pozisyonu, haftalık para ve banka istatistikleri gibi ekonomik verilerin takip edileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.750 ve 9.600 seviyeleri destek, 9.800 ve 9.900 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER

  • 10.00 Almanya, ocak ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
  • 10.00 Türkiye, aralık ayı uluslararası yatırım pozisyonu
  • 10.00 Türkiye, şubat ayı tüketici güven endeksi
  • 10.00 Türkiye, ocak ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)
  • 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 16.30 ABD, şubat ayı Philadelphia Fed imalat endeksi
  • 16.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
  • 18.00 ABD, ocak ayı öncü endeks
  • 18.00 Euro Bölgesi, şubat ayı tüketici güven endeksi

Genel olarak, küresel piyasalarda Trump’ın tarife tehditleri, Fed’in para politikaları ve jeopolitik gelişmeler belirleyici olmaya devam ediyor. Özellikle ticaret savaşlarına dair belirsizlikler ve enflasyon endişeleri, yatırımcıların risk algısını şekillendiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *