Şubat ayında 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 21,08 TL olarak hesaplandı. Bu rakam, Ocak ayına kıyasla yüzde 2,8’lik bir artışı işaret ediyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), güncel yem ve diğer girdi maliyetlerini göz önünde bulundurarak yaptığı hesaplamada, Ocak ayında bu maliyetin 20,50 TL olduğunu belirtmişti.
USK Süt Maliyeti Eşdeğeri Artışı
Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından açıklanan süt maliyeti eşdeğeri, Şubat ayında 19,58 TL/lt olarak hesaplandı. Bu, Ocak ayında 19,00 TL olan süt maliyet eşdeğerine göre yüzde 3’lük bir artışa tekabül ediyor. Soğutma bedeli olarak 1,50 TL eklenerek yapılan hesaplamalar, süt üretim maliyetinde önemli bir yükselişe işaret ediyor.
Yem Fiyatları ve Diğer Girdilerde Artış
TÜSEDAD, Şubat ayında kuru yonca otunda ortalama yüzde 12, dane arpada ise yüzde 11 fiyat artışı gözlemlendiğini bildirdi. Ancak, gebe düve ve kesim fiyatlarındaki artış, rasyon maliyetindeki artışı biraz dengelemiş ve Ocak ayına göre 1 litre çiğ süt maliyetinde 58 kuruşluk bir artış yaşanmış.
Tavsiye Edilen Süt Fiyatları
TÜSEDAD, sektörde dengeyi sağlayacak ve üretimin sürdürülebilirliğini güvence altına alacak çiğ süt tavsiye fiyatlarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Buna göre, soğuk süt için 25,2 TL/lt, sıcak süt için ise 23,4 TL/lt fiyatının uygun olacağı önerildi. Bu fiyatlar, maliyetlerin üzerine ortalama yüzde 20 kar eklenerek hesaplandı.